Gazdaság

Megjelölten – Õsi vonzódás


Megjelölten – Õsi vonzódás 1

A test – az ember. Ahány – annyiféle: érző, gondolkodó, tanító és vonzó áramlatok között mozgó lény. Érzelmeink feltárására, gondolataink megosztására egyre kevesebb módunk és időnk van. Ezért akaratlanul is megjelöljük magunkat.

Péter Vladimír fogalmazta így meg találóan azt, mi motiválja az ember ősi vonzódását az ékszerek iránt. Hogy az önmegjelölés mellett mennyire jelenthet birtoklás nélkül is művészi élményt egy-egy csecsebecse, annak bizonyítására kapott lehetőséget a szentendrei Erdész Galériától 20 művész, többségük a műfaj egyik legnagyobb hazai kortárs alkotója, a fent idézett Péter Vladimír tanítványa. A galéria szándéka szerint háromévente megrendezett tárlat (az első 1999-ben volt) most január 19-ig látható.



Megjelölten – Õsi vonzódás 2
Abbafy Klára és Péter Vladimír munkája. Érzékenyen.

Erdészék kérése a meghívott művészek felé úgy szólt, hogy mindenki öt új, máshol be nem mutatott, kizárólag erre az alakalomra készült alkotással szerepeljen a rendezvényen, emellett régebbi munkáiból is kiállíthat. Így a közönség 100 új remekművet és 100 régebbi munkát ismerhet meg.

Finoman, aprólékosan megmunkált, kigondolt alkotások – gyűrűk, karkötők, nyakékek, fülbevalók, kitűzők – vonulnak fel, amelyek közül némelyik nosztalgiát kelt bennünk, de láthatunk olyanokat is, amelyek pár pillanatra a jövőbe repítenek megdöbbentő formavilágukkal. Érzékenységet, érzelmeket, tudást, gondolatiságot sugároznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik