Gazdaság

Lehívja opcióját a Mol Rt.

a szlovák olajtársaságban, s így eddigi 36,2 százalékos Slovnaft-részesedését 67,8 százalékra tornássza fel. Bár az ügylet néhány aspektusa felvet kérdéseket – így például az, hogy az ár egyharmaddal magasabb az első csomagénál -, mégis egyértelműen pozitív fejleménynek kell tekinteni a hét végi bejelentést.

Mindenekelőtt azért, mert 2000 tavasza óta ez az első igazán értékelhető lépés a regionális stratégia megvalósítása irányában. Minthogy eredetileg csak az 50 százalék plusz egy szavazat 2003 első felében történő megszerzéséről volt szó, a kétharmados tulajdoni arány mindenképpen fontos jelzés a piacnak. Így a Mol teljesen konszolidálja a Slovnaftot és ezzel vitán felül a térség legnagyobb olajipari cége jön létre.

A részvénycsomag lehívása abból a szempontból is igencsak örvendetes, hogy alig másfél hónapot kellett várni az októberi rendkívüli közgyűlés után, s a társaság igazgatósága élt a 10 százalékos zártkörű tőkeemelés lehetőségével. Nem kell elefántemlékezet ahhoz, hogy felelevenítsük a részvényesi gyűlés előtt és alatt kialakult hangulatot, amikor is különböző – belső és külső – erők mesterkedésének állították be e lehetőséget. A tulajdonosok arra adtak felhatalmazást, hogy kizárólag egy akvizíció során lehessen az újonnan kibocsátott papírokat felhasználni, s a menedzsment fogadkozásánál többet ér a Slovnaft-ügylet, amely minden kétséget okafogyottá tesz.

Végül, de nem utolsósorban: a Mol az általa mintegy 1,1 milliárd dollárra becsült Slovnaft 67,8 százalékos tulajdonosaként a legnagyobb befektető Szlovákiában. Nem mellesleg, egyidejűleg a legnagyobb magyar kifektetővé (copyright Jaksity György tőzsdeelnök) is vált. Ez pedig túlmutat egy cég stratégiáján, ezt a tényt nem szabad csupán a részvényesi érték oldaláról megközelíteni. Magyarország és északi szomszédja között a viszony számos problémától terhes, s örömteli, hogy az utóbbi években ezek megoldása érdekében fontos lépések történtek. Nemzetközi példák mutatják – elég itt csak a francia-német viszonyra utalni -, hogy két viszályokkal teli történelmű nép békés egymás mellett élését a gyümölcsöző gazdasági együttműködés, a közös anyagi érdek fejleszti leginkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik