Gazdaság

Erősödő OTP-kurzus – Felhajtóerő

A jegybanki kamatcsökkentés az OTP-részvényesek zsebét dagasztja leginkább.

Erősödő OTP-kurzus – Felhajtóerő 1

Noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt héten meglepte a piacot a váratlan 50 bázispontos kamatcsökkentéssel, az állampapírpiac ezután további kamatvágást kezdett beárazni a hozamokba, az viszont már elmaradt. Az OTP részvényének árfolyama közben újabb lendületet kapott, és közel 2400 forintig emelkedett. A legnagyobb magyar bank részvénykurzusának szárnyalása és a jegybanki kamatcsökkentés között a piacon sokan véltek összefüggést felfedezni, nem is teljesen alaptalanul. Az alábbiakban néhány olyan fontosabb tényezőt mutatunk be, melyek további MNB kamatcsökkentés esetén az OTP Bank részvényének vásárlására indíthatják az intézményi befektetőket.

Ha a központi bank kamatot csökkent, az jellemzően továbbgyűrűzik a bankrendszer egészén, olcsóbbá téve ezáltal a vállalatok, és persze a lakosság hitelfelvételének költségét. Alacsonyabb kamatszint mellett a bankok hitelállománya ezért jellemzően nő, a megnövekedett hitelállomány a kamatmarzsnak köszönhetően növeli a bank eredményességét. Az OTP ráadásul a lakossági betétek hatalmas mennyiségének köszönhetően, hiszen a magyar bankrendszerben egyedülállóan olcsón tudja finanszírozni kihelyezéseit. Így rendkívül kedvező hitelkondíciókat kínálva is vastag nyeresége van egy-egy üzletén, még akkor is, amikor a többi bank már csak a piacszerzés céljából ad hasonló feltételekkel hitelt ügyfeleinek.


Erősödő OTP-kurzus – Felhajtóerő 2

Az OTP lakossági betéteinek (ez hagyományosan a legolcsóbb finanszírozási forma egy bank számára) forrás oldali dominanciája emellett lehetővé teszi azt, hogy betéti kamatszintjét azonnal csökkentse, míg a hitel oldalon a kamatcsökkentést csak fokozatosan érvényesítse – így növelve a kamatmarzsát.

Az OTP a lakosság bankjaként hatalmas betétállománnyal rendelkezik (minden 10 megtakarított forintból 4 e pénzintézetnél kamatozik), a hitelállománya viszont ennél jóval kisebb. A pénzintézet ezért hatalmas, több százmilliárd forintos nagyságrendű állampapír-állománnyal rendelkezik. A jegybanki kamatcsökkentés nyomán az állampapírok hozamszintje jellemzően csökken, aminek következtében árfolyamuk nő, s a bank jelentős árfolyamnyereséget könyvelhet el állampapír-pozícióin.

Nem szabad végül megfeledkezni arról sem, hogy a jegybanki kamatszint, s így a kockázatmentes befektetés hozamának csökkenése révén a klasszikus részvényértékelési modellekben egy társaság értéke – és ezzel részvényének fair value-ja – nő. A további kamatcsökkentések tehát impulzusokat adnak a teljes hazai banki és vállalati szektor további felértékelődéséhez, amiből az OTP a legnagyobb bankként evidensen ki fogja venni a részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik