Gazdaság

Shell Gas-megbízás az LLP Budapestnek – Prágától Srí Lankáig

Legfrissebb megbízásával regionális informatikai szolgáltatóból globális szereplővé válhat az LLP Budapest Kft.

Forrongó IT piac, gombamód szaporodó befektetések és megbízható munkaerő – nagyjából ezek az adottságok vonzották Budapestre a prágai székhelyű London Logic (LLP) alapítóit. Mindez természetesen nem napjainkban, hanem még 1996-ban történt, amikor a szoftverdisztribúcióval és informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozás amerikai és brit tulajdonosai jó lehetőséget láttak az ébredező közép- és kelet-európai piacokban. Azóta ugyan az általános gazdasági lassulás miatt alaposan megváltozott az üzleti környezet, ám a félmilliárd forintos éves árbevételű, és tavaly 200 ezer dolláros nyereséget termelő cég működése most új lendületet kaphat: az LLP Budapest három kontinensre vonatkozó szolgáltatási szerződést kötött az ősszel a Shell Gas (LPG)-vel.

A budapesti társaság vállalatirányítási rendszert telepít a multi számára; feladata a projekt menedzselése, a Shell Gas vállalatirányítási rendszerének kiépítése és a beruházással kapcsolatos dokumentációk elkészítése lesz. “Ez a megbízás nemcsak az LLP Budapest, hanem az egész cégcsoport eddigi legnagyobb ügylete” – mondja Barbara Dreska, a vállalat magyar származású ügyvezető igazgatója. A megbízás összege üzleti titok, a cégvezető csak ennyit árult el: “Egészséges arányban van a más üzleteinkből származó bevételeinkkel. Ezt egyébként a Shell is megkívánta.”

A kezdetben még csak a Systems Union szoftvergyártó SunSystems nevű ügyviteli rendszerét forgalmazó és telepítő LLP-csoport 1992-ben alakult és első irodáját Prágában nyitotta meg. (Barbara Dreska szerint azért ott, mert nálunk akkor már működött egy SunSystems disztribútor, a Számalk Logisztika, amely azóta eladta ezt az üzletágát az Intersoft Consulting Kft.-nek.) A cég vezetői csak később látták úgy, hogy érdemes Magyarország felé nyitniuk. Hamarosan azonban itt is több multi – például a Johnson & Johnson, a British Petrol vagy a KPMG – számára végeztek tanácsadói és rendszerintegrátori feladatokat. Az LLP Budapest Kft. története során nemcsak a helyi viszonyokhoz alkalmazkodott, de kicsi, ám mozgékony és jól képzett csapatával külföldi projekteknek is állandó részvevője volt: a cég forgalmának több mint fele származik Magyarországon kívül végzett tevékenységekből; a Shell Gas (LPG)-től elnyert megbízást pedig összesen 20 országban kell teljesítenie. A propán-bután gázt értékesítő Shell Gas céggel az LLP Budapest először hazánkban került kapcsolatba, és egy itthoni sikeres SunSystem szoftvertámogatás után szakértőit belgiumi, olaszországi és argentínai bevezetésekre is felkérték. A mostani projektben részt vevő Shell Gas telephelyek ügyviteli rendszerének kiépítésére szóló szerződést végül meghívásos pályázaton nyerték el, ahol versenytársaik között egyebek mellett az egyik legnagyobb multinacionális tanácsadó cég és brit rendszerintegrátorok is szerepeltek. Holló Zita, a projekt menedzsere szerint a Shell Gas azért döntött a SunSystems bevezetése mellett, mert a robusztus rendszer teljes bekerülési költsége (total cost of ownership) alacsony és mert ez a megoldás fedte le legjobban igényeiket. A SunSystems kisebb léptékű, mint a bonyolult üzletmenetre, gyártásra és ügyfélkapcsolatokra egyaránt koncentráló Oracle- vagy SAP-rendszerek; nagyjából a Scala kategóriájának megfelelő – és azzal versengő – megoldás, amely az anyacég felé irányuló jelentések elkészítését ugyanúgy megkönnyíti, mint a vezetők által igényelt többdimenziós elemzésének megszerkesztését. Holló Zita elmondta: az összes országban az LLP Budapest Kft. menedzseli a projekteket. Néhánynál viszont, ahol az LLP Csoportnak további képviseletei találhatók – Magyarországon kívül hat kelet-európai országban – igénybe veszik a helyiek konzulenseit is.

“Külön kihívás, hogy számos helyen, például Törökországban, Vietnamban, vagy Srí Lankán nemcsak a szoftver megjelenése lesz szokatlan, hanem a szakértőkkel folytatott kommunikáció is” – teszi hozzá Holló Zita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik