Gazdaság

Háborús kilátások


Háborús kilátások 1

Az iraki háború az Egyesült államok által vezetett erők viszonylag gyors győzelmével végződik majd – állítja az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzése. A neves londoni kutatóintézet szakértői szerint a háborús készülődés kismértékben ugyan, de – az olajáron keresztül – a világgazdaság egészére is kihat majd.

Március óta a “háborús prémium” 6 dollár: az Egyesült Államok és Irak közötti feszültség miatt ennyivel nőtt a fekete arany barrelenkénti ára. Ha megindul az amerikai hadművelet Szaddam Huszein rezsimje ellen, akkor az olajár rövid ideig 35-40 dollár között lesz majd, később azonban visszatér egy alacsonyabb szintre – vetíti előre az EIU. A londoni elemzők szerint az olajtermelőket tömörítő kartell, az OPEC a háború és az iraki termelés leállásának hatására valamelyest növelni fogja a kitermelést.

A világgazdaságra már eddig is hatással volt a háborús készülődés: az EIU az OECD-t idézve megállapítja, hogy a növekedés üteme az idén 0,2 százalékponttal, 2,7 százalékra csökken. Jövőre 3,6, míg 2004 és 2006 között átlagban 4 százalékos bővüléssel számol a londoni kutatóintézet.

Az Irak elleni háború – amelynek az EIU 80 százalékos valószínűséget ad – a jövő év első hónapjaiban indulhat meg. A műveletek számára ugyanis a téli hónapok a legalkalmasabbak, nyáron a Közel-Keleten elviselhetetlen a hőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik