Gazdaság

Vivendi Universal-Vodafone – Egyenlőtlen küzdelem

A Vodafone érdeklődik a Cegetel iránt, amelyben a magyar leánycégét is értékesíteni szándékozó Vivendi Universal a tulajdonos.

Köztudottan nem elegáns dolog a padlóra került ellenfelet tovább ütlegelni. Üzletben azonban nincs pardon, így érthető, hogy a brit Vodafone úgy döntött: addig próbál meg a lehető legtöbbet kihozni a francia vetélytárs Vivendi mélyrepüléséből, amíg az ismét meg nem erősödik – ha egyáltalán képes az újjászületésre. Ez a szemlélet vezérelte, amikor a múlt héten ajánlatot tett a Vivendi Universal által ellenőrzött Cegetel francia távközlési társaságfelvásárlására. A Vodafone a BT Groupnak és az SBC Communicationsnek együttesen 6,17 milliárd eurót kínált a Cegetel birtokukban lévő 26, illetve 15 százalékáért, továbbá október 30-ig meghosszabbította a Vivendinek szóló 6,77 milliárd eurós ajánlatát a válsággal küszködő francia médiavállalat kezén lévő 44 százaléknyi részesedésért.

Vivendi Universal-Vodafone – Egyenlőtlen küzdelem 1VONZERŐ. A Cegetel legfőbb vonzereje minden bizonnyal a második számú francia mobilszolgáltató, az SFR 80 százalékos tulajdonrésze – a fennmaradó 20 százalék már a Vodafone tulajdona -, ami a legtöbb európai országtól eltérően egyelőre korántsem telített francia mobilpiacon szinte felbecsülhetetlen érték. Ezt tekintetbe véve elemzők egyöntetű véleménye szerint a 15 százalékos részesedéssel a Cegetelben ugyancsak tulajdonos Vodafone jócskán alákínált a megszerezni kívánt részvénycsomag valós értékének. Csakhogy a pénzügyi gondokkal küzdő Vivendi Universalnak manapság fölöttébb szűk a mozgástere. Elővásárlási jogával élve megakadályozhatná ugyan, hogy a BT Group 26 százaléka a Vodafone-é legyen, amennyiben tartani tudná az utóbbi által megajánlott vételárat, sőt az SBC Communications 15 százalékát is elorozhatná a brit cég orra elől – igaz, ennek feltétele már az lenne, hogy 13 százalékkal rá is ígérjen a vetélytársára. Mindehhez azonban nincs pénze. Arról nem beszélve, hogy még ha meg is próbálkozna valami ilyesmivel, a Vodafone-nak semmi gondot nem okozna följebb srófolni a saját árajánlatát. Egy ilyen versenyben nem kétséges, hogy melyikük húzná a rövidebbet.

Előző elnöke, Jean-Marie Messier irányítása alatt a Vivendi Universal 19 milliárd eurós adósságot halmozott fel, és hónapok óta ott lebeg a feje felett a fizetésképtelenség Damoklész-kardja. Az utód, Jean-René Fourtou azt ígéri ugyan, hogy 2003 végére 12 milliárdosra apasztja az adóssághegyet, ám ehhez a Vivendi Universalnak számos tulajdonrészétől meg kellene szabadulnia, ami nem megy könynyen. A vállalatbirodalom legértékesebb darabjának, a Vivendi Universal Publishing médiavállalatnak az eladása például sehogy sem akar összejönni, az ebből remélt pénz nélkül viszont Fourtou-nak végképp nincs esélye versenyre kelni kihívójával. Ezek után szinte csak az a kérdés, legalább a saját 44 százalékát meg tudja-e tartani, vagy szorult helyzetét kihasználva a Vodafone arra is ráteszi a kezét.

A Vodafone érdeklődése a nemzetközi piacon a Vivendi Universal értékes darabjai iránt nincs hatással a magyarországi folyamatokra, pedig már korábban is felröppentek olyan híresztelések, hogy az értékesítés alatt álló Vivendi Telecom Hungary (VTH) a magyarországi Vodafone leányvállalat, a V.R.A.M. Rt. kezébe kerülne. Ezt a pletykát korábban mindkét cégnél tagadták, és Lednitzky Péter, a VTH kormányzati és külkapcsolati igazgatója szerint ezen nem változtatnak semmit az anyacégek közötti most megszellőztetett puhatolózások.

ALAP NÉLKÜL. “A Vodafone sem nemzetközi szinten, sem pedig Magyarországon nem érdeklődik vezetékes távközlési szolgáltató iránt” – szögezte le Pál Beáta, a Vodafone sajtószóvivője. Éppen ezért minden alapot nélkülöz az a feltételezés, hogy a nemzetközi megállapodásoknak részét képezhetné a két magyar leányvállalat bárminemű közeledése. “A Vodafone már ma sem lát növekedési lehetőséget a vezetékes hangátvitelben, de a technológia fejlődése, vagyis a néhány éven belül bizonyosan Magyarországon is bevezetendő harmadik generációs mobil távközlési szabvány miatt, az adatátvitel terén sem célravezető hosszú távon egy vezetékes szolgáltatóba befektetni” – fejtette ki a Vodafone álláspontját Pál Beáta.

Persze nem mindenki látja így a helyzetet, hiszen a VTH iránt több befektető is jelezte érdeklődését. Magyar és nemzetközi befektetői konzorciumokról szólt a fáma, melyek között a már említett Vodafone mellett szakmai befektetőként a norvég Telenor neve merült fel, de az OTP és a Wallis közös ajánlatát, valamint a Citigroup érdeklődését is rebesgették. Polányi Sándor, a cég vezérigazgatója korábban annyit árult el: a társaság iránt elsősorban pénzügyi befektetők érdeklődtek (Figyelő, 2002/39. szám). Lednitzky Péter tájékoztatása szerint az érdeklődőkkel menetrend szerint folynak a tárgyalások, és néhány héten belül akár fény is derülhet a vevő személyére. Ez esetben tartható az a terv, hogy a tulajdonosváltás már az idén lezajlik.

A Figyelő információja szerint még mindig több – kizárólag pénzügyi – befektető-vel tárgyalnak a VTH-ról, s a legjobb vételi esélyekkel a londoni székhelyű és az európai távközlési piacra szakosodott GMT Partners befektetési társaság pályázik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik