Gazdaság

Befektetői iskola – A hazai árfolyamrendszer

Befektetői iskola – A hazai árfolyamrendszer 1ELŐZMÉNYEK. Tavaly májust megelőzően úgynevezett csúszó árfolyamrendszer létezett hazánkban, a forintot napi rendszerességgel értékelték le egy valutakosárral, illetve a végén már csak az euróval szemben. Az ingadozási sáv plusz-mínusz 2,25 százalék volt.

SÁVOSAN. A hazai árfolyamrezsim 2001 májusa óta az úgynevezett sávos típusba tartozik. A magyar valutát az euróval szemben rögzítették, 276,1 forint/euró árfolyamon. E centrumhoz képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 százalékos fel-, illetve leértékelődést tolerál, azaz egy euró maximális ára 317,5 forint lehet, a minimális árfolyam pedig 234,7 forint. Az aktuális kurzus a devizapiacon jelentkező kereslet-kínálati viszonyoknak megfelelően alakul. Az új szisztéma bevezetése óta a forint az euróval szemben mintegy 10 százalékot erősödött, a kurzus jelenleg 243 forint körül ingadozik.

Befektetői iskola – A hazai árfolyamrendszer 2BEAVATKOZÁSI LEHETŐSÉG. Ha az említett sávból a piaci folyamatok esetleg kimozdítják a forintot, az MNB a magyar valuta gyengülése esetén forintvétellel, túlzott erősödése esetén forinteladással igyekszik az árfolyamot a kijelölt sávon belül tartani. A jelenlegi rendszer bevezetése azóta az MNB-nek egyszer sem kellett beavatkoznia a sávszéleken.

UNIÓS SZEMPONTOK. A mostani széles sávos árfolyamrendszer gyakorlatilag megegyezik azzal az árfolyam-mechanizmussal (ERM-II), amelyet Magyarországnak az uniós csatlakozást követően legalább két évig működtetnie kell, mielőtt bevezethetné az eurót. Szakértői becslések szerint ez utóbbira 2007-2008-ban kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik