Gazdaság

Melegszik a Plútó is – Talányos minibolygó

Bár egyre komolyabb érvek bizonyítják, hogy a Földünkön zajló klímaváltozás a civilizációs tevékenység eredménye, a globális felmelegedéshez valószínűleg egyéb, az emberiségtől független tényezők is hozzájárulnak.#<# Az utóbbi okoknak tulajdonítható a Naprendszer legkisebb bolygóján, a Plútón zajló éghajlatváltozás is. Itt amerikai csillagászok újabban felmelegedést észleltek: a Plútó felszínének hőmérséklete az elmúlt években növekedett, a légkör azonban csekély mértékben lehűlt - derül ki méréseikből. Melegszik a Plútó is – Talányos minibolygó 1A kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot arra, miért melegszik a kisbolygó, az ugyanis jelenleg a Naptól egyre távolodva kering, vagyis éppen hűlnie kellene. Ezért valószínű, hogy a Naptól való távolságon kívül egyéb okok is közrejátszanak a klíma alakításában.

A kutatók mindenesetre arra számítanak, hogy a Plútón hamarosan tartós jégkorszak alakul ki, amely egészen addig fog tartani, amíg pályája újra a központi csillag felé nem fordul.

A Naprendszer legtávolabbi bolygójának hőmérsékleti adatait a napfogyatkozáshoz hasonlatos jelenség játszotta a csillagászok kezére. A Plútó ugyanis júniusban nemrég fedésbe került a Tejútrendszer egyik távoli napjával, a P 126A nevű objektummal, aminek következtében a csillag Földre érkező fénye a bolygóval kölcsönhatásba lépve megváltozott. A kutatók a sugarakat elemezve pedig kiderítették, mi is zajlik a kisbolygón. A klíma változását a korábban hasonló módon szerzett adatokkal összevetve állapították meg, legutóbb például 1998-ban, és azt megelőzően 1988-ban lehettek tanúi a mostanival összevethető együttállásnak. Mivel pedig a Plútó jelenleg a Naprendszer határa felé tartva egyre közelebb kerül a Tejút csillagokkal teli zónájához, a hasonló átfedések is gyakoribbak lesznek; a csillagászok így nyomon követhetik a planéta klímájának változásait, amiből talán a Földünkön zajló éghajlati módosulás egyéb okaira is következtethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik