Gazdaság

Korlátlan pénzek – Holdkóros művészek

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakoszmosz bejelentette, hogy Lance Bass, az ‘N Sync amerikai popegyüttes énekese nem utazhat októberben űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra, ha nem teljesíti fizetési kötelezettségeit.

Korlátlan pénzek – Holdkóros művészek 1Lance Bass, az ‘N Sync énekese még februárban jelentette be terveit, miszerint ő kíván a harmadik civil lenni, aki egy orosz űrrakéta utasaként elhagyhatja a Földet. Estleges kalandjának anyagi támogatását David Krieff hollywoodi producer közbenjárására több amerikai cég vállalta. A Daily Variety című amerikai bulvárlap értesülései szerint Bass támogatói 20 millió dollárt fizetnek ki az útért. Menedzsmentje több tévécsatornával is megállapodásokat kötött a felkészülés és a kilövés eseményeinek közvetítésére. Emellett az amerikai bulvársajtó tudni véli: egy egyelőre nem ismertetett televíziós társaság valódi unikumnak számító műsort tervez az űrutazás intim részleteinek közvetítésével. Az ‘N Sync énekese jelenleg a Moszkva melletti Csillagvárosban tartózkodik, ahol az űrutazásra készítik fel. Ha támogatói teljesítik az oroszok feltételeit, Lance két elődjéhez – az amerikai Dennis Titóhoz és a dél-afrikai Mark Shuttleworthhöz hasonlóan – két hivatásos űrhajóssal egy Szojuz orosz űrhajón repülhetne a Föld körül keringő űrállomásra, ahol tíz napot tölthetne el.

Ha Lance repülése valóra válik, úgy ő lesz minden idők legfiatalabb asztronautája. A rekordot jelenleg a világ második űrhajósa, a szovjet German Tyitov tartja, aki 1961 augusztusában 25 évesen repült.

Bár úgy tűnik, ő lesz az első, akinek sikerül is az utazás, Bass semmiképpen sem az egyetlen sztár, aki a csillagokba vágyik. Steven Tyler, az Aerosmith énekese még csak szóvivőjén keresztül nyilatkozott álmairól, Tom Cruise ezzel szemben külön sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: ha törik, ha szakad, ő lesz az első mozisztár, aki a Holdra lép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik