Gazdaság

Projektorientált szervezet – Kettős kötés

Célszerű mátrix jellegűvé alakítani azokat a szervezeteket, amelyekben sok projekt fut.

Prónay Gábor, a Pro-COMpass Nemzetközi Informatikai Szervező és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója egyszer hiába próbálta elérni, hogy egy munka során a partnercég személy szerint megnevezzen valakit a projekt felelősének. “Legyen a felelős az X osztály” – mondta a megrendelő. “Legyen az osztályvezető” – vetette ellen Prónay, de a partner továbbra sem írta bele a szerződésbe felelősként senkinek sem a nevét. “Ha nincs felelős és nincs határidő, akkor az nem nevezhető projektnek” – állítja Prónay, s az is biztosra vehető, hogy a történetben szereplő szervezet nem nevezhető projektorientáltnak. Pedig mindenütt célszerű felkészíteni a szervezetet projektek kezelésére, ugyanis a gazdasági-üzleti környezet gyors változása miatt manapság aligha lehet olyan céget találni, ahol ne lennének projektek (a definíciót lásd külön), vagyis ne kellene mondjuk egy új informatikai vagy érdekeltségi rendszert bevezetni.

Projektorientált szervezet – Kettős kötés 1A hagyományos (fix struktúrájú, funkcionális vagy divizionális elven felépülő) szervezetekben a projektvezető feladata inkább csak az adminisztráció vagy az összehangolás, de döntési jogkört nem kap. “A projekt teambe a különböző szervezeti egységek adnak embereket, a projektvezető koordinál, a döntés pedig valamelyik funkcionális vagy divizionális szervezeti egység vezetőjének joga” – mondja Könczöl Erzsébet, a Szinergia Projekt Menedzsment Kft. ügyvezető partnere. Ilyenkor nagy nehézség, hogy az emberek kétfelé dolgoznak – a projektmunka mellett valamilyen szinten a szokásos munkájukat is ellátják -, a projektkoordinátor nem rendelkezik főnökként az emberekkel, s általában külön erőforrásai sincsenek. Erősen hierarchikus szervezetekben ráadásul jellemzőbb a szerepkultúra, mint a feladatkultúra, vagyis a rang az, ami számít. Tehát ha a projektvezető egyébként osztályvezetői beosztásban dolgozik, nehezen tudja véghez vinni a projektet, ha a tagok között főosztályvezetők, netán igazgatók vannak. Csak akkor lehet esélye a sikerre, ha legalább átmenetileg arra a szerep szintre emelik, amelyen a projekttagok vannak. Feladatorientált szervezetnél ez nem gond, ott a szakmai kompetenciák szabják meg valakinek a projektvezetői elfogadottságát.

Könczöl Erzsébet szerint hagyományos szervezetekben megfelelő szabályozás kialakításával kell felkészülni a projektekre. Például a szervezeti és működési szabályzatban meg kell határozni, mit tekintenek projektnek, hogyan biztosítják és értékelik az abban való tevékenységet. Meg kell határozni, hogyan lehet idejében meghozni a projektdöntéseket, kitől, mennyi időre kérhet embert a koordinátor, s miként lehet a tagokat érdekeltté tenni. Ebben az esetben sem oldható fel azonban az a konfliktus, hogy a projekttagok két főnöknek dolgoznak.

Elengedhetetlen, hogy megoldják a napi munkából kivett projekttagok visszatérését. Ha ugyanis akár csak egy ember feleslegessé válik a befejezés után, akkor a többiek úgy gondolhatják, nem szabad efféle munkában részt venniük.

Projektkritériumok• Egyszeri, konkrétan körülhatárolt cél

• Jól meghatározott költségkeretek

• Pontosan rögzített határidő

• A hagyományos szervezeti egységek szokásos tevékenységei közé nem sorolható feladat

AKI KÉR, KAP. “Az alapvetően divizionális felépítésű OTP Bankban rendszeresen futnak projektek. Ezek elindítását mindig valaki kéri az egyes divíziókból, s ahonnan a célkitűzés érkezik, onnan kerül ki a projekt felelőse is” – tudtuk meg Pap Gyulától, az OTP vezérigazgató-helyettesétől. A projekthez aztán létrehoznak egy szervezet feletti poolt, amely ideiglenes célszervezet, s a megfelelő divíziók embereiből áll. A projekt felelősét a felső menedzsment ellenőrzi, vagyis ők követik, hol tart a munka, s azt valósítja-e meg, amit célként tűztek ki.

Célszerű megoldás, ha a projektek menedzselésére mátrix szervezetet (Figyelő, 2000/50. szám) alakítanak ki, amelyben az egyik oldalt a projektmenedzsment, a másikat a funkcionális vagy divizionális szervezési elv jelenti. Ilyen szervezetben dolgozik a legtöbb olyan szolgáltató vállalat, amelyben rendszeresen futnak projektek. Gyengébb formájában a projektvezetőnek csak koordinációs szerepe van, saját forrásokkal nem rendelkezik, míg az erősebb mátrix formában kialakítanak egy úgynevezett projektvezetői poolt, amely állandó szervezeti egység. Tagjai függelmileg is ide tartoznak, s mind szakmailag, mind a projektvezetést tekintve képzett emberek. Könczöl Erzsébet úgy tapasztalta: amennyiben egy hagyományos szervezetben egyre több projekt kezd futni, akkor előbb-utóbb mátrix jellegűvé alakul, ám ez hosszú, többlépcsős folyamat.

Olyan cégeknél, amelyek fő tevékenysége projektekben fut, csak a támogató szervezeti egységek vannak központosítva. Ez az, amit igazából projektorientált szervezetnek lehet nevezni.

EGYEZTETVE. Az Ericsson Magyarországnál a projektek menedzselésére külön irodát állítottak fel. “Akkor beszélünk projektről, ha a projektmenedzser felelősségi körébe nemcsak az időzítés megtervezése és követése tartozik, hanem a költségvetés öszszeállítása, az abban foglaltak betartása és az emberi erőforrás menedzsment is” – hangsúlyozza Sági Kiss László, az iroda vezetője. Vagyis attól, hogy házon belül “projekt” néven emlegetnek egy munkát, még nem biztos, hogy a projekt irodába kerül.

Ehhez az irodához tartoznak azok a projektmenedzserek, akik rendelkeznek ez irányú ismeretekkel, vezetői vénájuk és műszaki tudásuk is van. A tagok különböző szervezeti egységekből kerülnek ki; a projekt tartalma meghatározza, honnan van szükség emberekre. Általában a szervezeti egység vezetője delegál embereket, de szükség esetén egyeztet a projektmenedzserrel. A jó együttműködés azért is rendkívül fontos, mert a projekttag fizetése, prémiuma a közvetlen főnökétől függ, és nem a projektmenedzsertől. Amennyiben mind a külső, mind a belső megrendelő – utóbbi a marketingosztályt jelenti – megfelelően magas pontszámmal értékeli a projektet annak befejeztével, akkor fizetnek ugyan projekt bónuszt, ám ez az összeg nem mérhető a fizetésekhez. Ráadásul sokszor szerencse kérdése, hogy valakit nagyon vagy kevésbé sikeres projektre osztottak-e be. Az értékelés alapján rendelkezésére álló összeget viszont már saját belátása szerint oszthatja ki a projektvezető. “Utóbbi azonban nemcsak pénzzel motiválhat – mutat rá Sági Kiss László -, ehhez persze szüksége van megfelelő vezetői képességekre.” A kifizetett jutalomról egyébként előzetesen értesítik a megjutalmazott közvetlen főnökét, aki így tisztában van beosztottja teljesítményével, s a helyi vezetők gyakran meg is kérdezik a projektmenedzsertől, miként teljesített beosztottjuk. Sági Kiss László egyetért azzal, hogy konfliktushelyzetet teremthet, hogy a projekttagoknak két főnök elvárásainak kell megfelelniük.

Projektorientált szervezet – Kettős kötés 2Ezt a konfliktust azzal igyekeznek mérsékelni, hogy a szervezeti egységek vezetőit érdekeltté teszik munkatársaik hatékony foglalkoztatásában. A projekttagok hetente elszámolást készítenek arról, hogy melyik projekt számára hány órát dolgoztak, s ennek alapján annak a szervezeti egységnek a bevételi elszámolása is nő, amelyhez tartoznak. Márpedig a szervezeti egységek vezetőinek érdeke, hogy a bevételek és kiadások egyenlege pozitív legyen, ráadásul éves prémiumuk részben attól függ, hogy a hozzájuk tartozók mennyit dolgoztak projekteken.

ÉRDEKELTSÉG. Veres Jenő, a Geometria Térinformatikai Rendszerház Kft. üzletigazgatója döntő fontosságúnak tartja a jól kialakított motivációs rendszert. Mint mondja, mintegy százfős, alapvetően projektekben dolgozó cégüknél az osztályvezetők havi díjazása a projektekben érintettek számával arányosan nő. Ezért ők igyekeznek meggyőzni a projektvezetőket arról, hogy tőlük vigyenek embereket. A projektvezetők ugyanakkor adott költségkerettel dolgoznak, tehát nem érdekük a szükségesnél több embert foglalkoztatni, s így a kétféle érdek találkozása hatékony humán erőforrás gazdálkodást eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik