Gazdaság

A kiválóság titka – 2001 legjobb menedzserei

2001 volt az az év, amikor a vezetők képességei igazán megmutatkozhattak, új értelmet kapott a krízismenedzsment. Az év legjobb 25 menedzseréről a BusinessWeek munkatársai és tudósítói szavaztak.





BusinessWeek: Top 25 menedzser



Louis V. Gerstner Jr. (IBM)
Howard Schultz (Starbucks)
Fumio Mitarai (Canon)
Oprah Winfrey (Harpo)
Robert A. Eckert (Mattel)
Richard S. Fuld Jr. (Lehman Bros.)
Daniel Vasella (Novartis)
John Browne (British
Petroleum)
Kent Kresa (Northrop
Grumman)
Carole Black (Lifetime Entertainment Services)
Barry Lam (Quanta Computer)
L. Dennis Kozlowski (Tyco International)
Jeffrey L. Bewkes (Home Box Office, HBO)
Charles Lee and Ivan Seidenberg (Verizon Communications)
Jeffrey C. Barbakow (Tenet Healthcare)
Maurice R. Greenberg (American International Group)
Steven A. Ballmer (Microsoft)
Reuben Mark (Colgate-Palmolive)
Steven S Reinemund (PepsiCo)
Margaret C. Whitman (Ebay)
Craig A. Conway (PeopleSoft)
Hiroyuki Yoshino (Honda
Motor)
H. Lee Scott Jr. (Wal-Mart Stores)
John D. Wren (Omnicom)
Richard B. Priory (Duke Energy)

Recesszió, terrorizmus, háború. A renyhe globális gazdasági helyzetben a szeptember 11-ei terrortámadás után a fogyasztók általános visszavonulásával kellett megküzdeniük a vállalatoknak. A legjobb vezetők nem rettentek meg a kritikus helyzettől.

Richard S. Fuld Jr., a Lehman Brothers Inc. vezérigazgatója egy embert sem épített le, annak ellenére, hogy versenytársai ezreket bocsátottak el a költségcsökkentés érdekében. Richard B. Priory (Duke Energy Corp.) volt az első szeptember 11. után, aki nagy szerződést írt alá – felvásárolt egy kanadai földgázvállalatot 8,5 milliárd dollárért. Howard D. Schultz, a Starbucks Corp. alapítója, az Afganisztán ellen indított katonai támadás utáni napon folytatta megkezdett tárgyalásait cége tőzsdei bevezetéséről Japánban.

Louis V. Gerstner Jr. (IBM) és Hiroyuki Yoshino (Honda Motor Co.) stratégiai döntéseivel került fel a toplistára: alapjaiban változtatták meg korábbi üzleti modellekjüket. Gerstner a szolgáltatások fejlesztését helyezte a hardvergyártások elé. Yoshino a korábban többségében szedán típusokat gyártó Honda sikerét a hobbiterepjárók (SUV) és minibuszok piacán érte el. Az új modellek annyira népszerűek az Egyesült Államokban, hogy várólistán lehet csak beszerezni.

Más esetben a marketingstratégia döntött. Steven A. Ballmer, a Microsoft Corp. ügyvezetője maga irányította a fő termékek (Windows XP, Xbox) piaci bevezetését – korábban ezt nem tette. Reuben Mark (Colgate-Palmolive Co.) az új termékeket a világ minden piacára eljuttatta. Margaret C. Whitman (eBay) folyamatosan követte a felhasználók igényeit szolgáltatásaival – mára a szájt már fix árú termékeket is kínál.

A kiválóság titka – 2001 legjobb menedzserei 1Az év nagy bukásai

A BusinessWeek nemcsak a legjobb menedzsereket emeli ki. Azokat is, akiknek ez az év nem sikereket, hanem bukást hozott. A Ford Motor Co. októberben menesztette Jacques A. Nassert. Sorozatos problémák, döntően a Firestone ügy miatt. Ez volt az autógyártás történetének legnagyobb termékvisszahívási akciója. A kegyelemdöfést mégis azzal adta önmagának a menedzser, hogy a döntéshozatali körből ki akarta rekeszteni William C. Ford Jr.-t, az alapító dédunokáját.

James E. Goodwin az United Airlines élén követett el hibát hiba után. A US Airways felvásárlását tervezte, és ehhez vonzó stratégiai elemként úgy felemelte a pilóták fizetését, hogy augusztusban egy csapásra veszteségessé tette a céget. Szeptember 11-e után sorozatos “mentőakcióival” magára haragította a szakszervezetet is. (A járatok 20 százalékát törölte, elbocsátott húszezer dolgozót, majd levelet küldött a dolgozóknak, hogy a “költségektől elvérzik a cég” és ezt meg kell állítani.) Azok kérték végül Goodwin menesztését.

Jeffrey K. Skilling is előkelő helyen szerepel. Hosszú ideig az Enron pénzügyeit irányította, majd az idén februárban átvette a vezérigazgatói posztot. Miután a világ legnagyobb energiakereskedelmi társaságát a csőd szélére vitte, augusztusban különösebb magyarázat nélkül lemondott.

Kire figyeljünk 2002-ben?

Minden szektorban számíthatunk érdekes változásokra 2002-ben. Ki tudja-e húzni William Clay Ford Jr. a Fordot a hullámvölgyből? Mit tud kezdeni John Creighton az UAL pénzügyi problémáival, a szakszervezet nyomása alatt, mielőtt elfogy a pénz?

A McDonald’s történetében Jack Greenberg az első cégvezető, akinek irányítása alatt a cég egymás utáni négy negyedévben csökkenő profitot mutatott. Még egy ilyen év, és lehet, hogy jövőre már mást láthatunk a McDonald’s élén.

A szórakoztatóiparban a Disney zárt különösen rossz évet. (Ennek oka főként az ABC hanyatlása, a vidámparkok látogatottságának erőteljes csökkenése, a GOWeb network bezárása). Michael Eisnernek igencsak össze kell szednie magát, ha nem akar mást látni a Disney élén.

Az IT szektor figyelemmel kíséri a HP és Compaq alakulásást. Az internetes piacon a Yahoo és az Amazon is ki kell, hogy találjon valamit, mert egyre türelmetlenebbek a befektetők.

A magyar menedzserek krémje

Kiemelkedő menedzserekből Magyarországon sincs hiány – minden évben megválasztják az év menedzserét csakúgy, mint az év informatikai, logisztikai, környezetirányítási vagy éppen minőségirányítási menedzserét. A Menedzserek Országos Szövetsége 1995 óta hirdeti meg az évenkénti, védjegyoltalom alá helyezett “Év menedzsere” pályázatot, hogy ezzel is növelje a magyar vezetők társadalmi presztízsét. (A 2001-es év menedzserének címére még lehet pályázni: 2002. január 20-áig kell elküldeni a pályázati anyagot a szövetség címére.)

A díjat elnyert vezetők névsora igen előkelő: az első évben Sebesvári László, a Petőfi Nyomda vezérigazgatója kapta az elismerést, őt Járai Zsigmond követte, aki akkor a Magyar Hitelbank vezérigazgatója volt. 1997-ben Pongrácz Antalt, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatóját választották a legjobbnak, 1998-ban pedig Fodor Istvánt, az Ericsson Távközlési Rt. vezérigazgatóját, akit Straub Elek, a Matáv Rt. első embere követett. 2000-ben Beck György, a Compaq közép- és kelet-európai regionális vezérigazgatója lett az első.

Az “Év informatikai menedzsere” díjat az Informatikai Vállalkozások Szövetsége adja ki minden évben. 1997-98-ban Beck György mellett a dr. Kürti Sándor és Kürti János testvérpár nyerte el; 1999-ben Beck György, Kóka János (Elender Rt.) és Dr. Vinkovits László (debis IT Services UNISOFTWARE Rendszerház Kft.) kapta meg.

2000-ben Keresztesi János, a Sun Microsystems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az “Év informatikai menedzsere” díjat, míg az “Év fiatal informatikai menedzsere” címet Nemes Dániel, a Telnet Magyarország Rt. elnök-vezérigazgatója kapta. A listán csak ekkor következik az első nő, Kenyeres Judit, az ICL Hungary Kft. projektvezetője – aki az “Év Informatikai Projekt Vezetője – 2000” díjat vehette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik