Gazdaság

Monitor

Méltányolva

Monitor 1Az amerikai General Electric (GE) a világ legelismertebb cége#<# - derül ki a Financial Times és a PricewaterhouseCoopers ezer vezető menedzsert megkérdező közös felméréséből. A GE negyedik éve őrzi vezető helyét annak ellenére, hogy jóllehet az idén az Európai Bizottság megakadályozta a vállalatot abban, hogy felvásárolja egyik riválisát, a Honeywellt. A Microsoftnak ezúttal is csak a második hely jutott, s ugyanez a sorrend alakult ki, amikor a legrespektáltabb menedzserek listáját állították össze: a GE-től távozó Jack Welch megelőzi Bill Gatest a cégvezetők elismertségi rangsorában. Az amerikai ipari konglomerátum első helye annak köszönhető, hogy sikeresen ötvözte a régi és az új típusú gazdaság “vívmányait”. Egyfelől, a vállalat részvényértéke a szeptember 11-i események hatására sem csökkent. Előrejelzések szerint a társaság negyedik negyedéves egy részvényre jutó eredménye 39 cent lesz, 8,3 százalékkal magasabb, mint a múlt év hasonló időszakában. A cég elemzők szerint élen jár a technológiai megújulásban, meglehetősen konzervatív azonban a vezetési stílust és a pénzügyi fegyelmet tekintve. AMonitor 2 mezőny az első hat helyezettig alig változott. A hetedik helytől kezdve viszont nagyobb átrendeződés ment végbe: szembetűnő az internetes cégek hátrébb sorolódása. Az egyik legmeredekebb esést a Cisco produkálta: a tavalyi 7. helyről most a 27. pozícióra került, a társaság vezetőjének, John Chambersnek pedig nem sikerült beverekednie magát a 30 legelismertebb vállalatvezető közé. Az egykor szárnyaló Amazon.com vagy a brit Vodafone pedig már az első 50 közé sem jutott be. Az európai vállalatok között a pálmát ismét a finn Nokia vitte el, amely – egyetlen európaiként a legelismertebb 10 világcég között – a 7. helyre került.

A lista alsó régiójában feltűnő a légitársaságok gyenge szereplése, ami csak részben tudható be az Amerikát ért terrortámadásoknak. A felmérés ugyanis június és október között készült. A világgazdaság recessziós környezete az elsődleges oka annak, hogy csak három légitársaság került fel az ötvenes listára, és a legjobb helyet – mindössze a 18. pozíciót – az amerikai Southwest Airlines érte el.

Lassuló ipar Európában

Monitor 3Októberben – a várakozásoknak megfelelően – tovább mérséklődött az ipari termelés az euró-zónában. Az előző év azonos hónapjához képest 1,4 százalékkal esett vissza a tizenkettek ipari kibocsátása. (Szeptemberben a csökkenés mértéke még csak 0,5 százalék volt.) A trend ebben az évben vélhetően már nem változik, vagyis novemberre és decemberre is csökkenő ipari termelési adatokra kell számítani.

Általános vélemény szerint – az amerikai konjunktúra újjáéledése nyomán – a jövő év második felétől indulhat be ismét az európai lokomotív. Ezt vetíti előre, hogy a negatív adatok ellenére a német vállalatvezetők – az Ifo intézet indikátora szerint – a korábbinál valamivel optimistábbak. Az egységes övezet gazdasági teljesítményének harmadát Németország adja, ezért a német üzleti bizalom változása kulcsfontosságú az euró-zóna jövője szempontjából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik