Gazdaság

A minijégkor vége – Vékonyodó gleccserek

Az alaszkai jégfolyamok többsége olvadásnak indult #<#- állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Következtetéseiket helyszíni vizsgálatok, műholdas képek, archív fotók és légi felvételek elemzéseiből vonták le. A minijégkor vége – Vékonyodó gleccserek 1A U.S. Geological Survey (USGS) által vezetett kutatássorozat eredményei szerint Alaszka több ezer gleccsere közül mindössze 20 növekszik, a többi általában visszahúzódik. Ez ellentétes a gleccserek életciklusában eddig természetesnek tartott azon folyamattal, amelynek során a jégfolyamok állandóan hízva előbb-utóbb a tengerbe torkollnak. Az USGS egyik geológusa szerint a jelenség oka, hogy napjainkra megszűnt az a rövid ideig tartó lehűlési periódus, amely a Földet a XVIII. század elejétől mostanáig jellemezte. A “mini jégkorszakról” az 1790-es évektől gyűjtött adatok tanúskodnak, amelyeket most a kutatók újra átvizsgáltak.

Kiderült, hogy 200 évvel ezelőtt az akkor még orosz fennhatóság alá tartozó vidéken a gleccserek 10 százalékkal nagyobb területet borítottak, mint ma. A híres Glacier Bay (Gleccser-öböl) például – amely ma már nyolcvan kilométer szélességben terpeszkedik el – 1790-ben még teljesen a jég birodalma volt: egy óriási gleccser torkollott itt a tengerbe, és a partot csupán keskeny átjárókon lehetett megközelíteni. Kilencven évvel később, 1880-ban azonban már ötven kilométeres rés tátongott a gleccser torkolatában.

A kutatók megállapították, hogy a gleccserek soványodását okozó felmelegedés a XIX. században kezdődött – még az ipari forradalom előtt. A tudósok ezért óvakodnak attól, hogy a történteket a civilizációs tevékenység számlájára írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik