Gazdaság

Tőzsdei gyorsjelentések – Szenvedő alanyok

Az első háromnegyed év eredményei számottevően elmaradnak a tavalyitól, a tőzsdei cégek árfolyama mégis emelkedésnek indult.

Csak igen súlyos nemzetközi tragédia bekövetkeztével fordulna negatívba a Mol árfolyamának trendje – vélekedett egy bróker november 15-én, a harmadik negyedéves gyorsjelentési időszak zárónapján. A befektetők ekkortájt rég nem látott pezsgést tapasztalhattak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A forgalom az utóbbi hónapokban megszokott 3 milliárd forint körüli érték háromszorosára emelkedett, s a négy nagy cég, az OTP, a Matáv, a Richter és a Mol részvényei iránt is számottevő kereslet mutatkozott. Vajon mi okozta ezt az élénkülést, miközben az előrejelzések inkább a gazdasági növekedés lassulásáról, sőt az Egyesült Államokkal kapcsolatban recesszióról szólnak? A hazai felfutás egyik motorja kétségtelenül a nemzetközi tőkepiacok relatív optimizmusa. Úgy látszik, a szeptember 11-i terrortámadást követő sokk után most kezdenek magukra találni a piacok.

Tőzsdei gyorsjelentések – Szenvedő alanyok 1TURNÉSIKER? Tavaly ilyenkor a BÉT road show-ja szinte semmiféle érdeklődést nem váltott ki a magyar papírokból már teljességgel kiábrándult befektetők körében. Sokan most is kételkednek abban, hogy a múlt heti figyelemfelkeltő turnénak lenne köszönhető a külföldi befektetők megélénkült vásárlási kedve.

A pesti tőzsdén jegyzett A kategóriás cégek nem mutatnak kiemelkedően jó teljesítményt az első kilenc hónapra. Sőt, a 26 cég 55,5 milliárd forintos összesített eredménye közel 30 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi – már akkor is csökkenő trendet mutató – szinttől. Igaz, önmagában a Mol gázüzletágának vesztesége 111 milliárd forinttal, azaz a tavaly ilyenkori értéknél is 35 milliárd forinttal nagyobb mértékben rontja az energetikai társaság – s vele együtt az egész tőzsdei szektor – eredményét. A növekvő forgalom talán annak a lehetőségnek szól, hogy jövőre e veszteségtermelő faktorral már nem kell számolni, így immár mind a négy nagy cég nyereséggel kecsegtetheti tulajdonosait.

A Mol mellett a nagybefektetők érdeklődésére számot tartó három másik cég ugyanis megnyugtatónak mondható eredményről számolt be. Az OTP-nek például 2001 első kilenc hónapjában 20 százalékkal bővült az adózott nyeresége, meghaladva a 34 milliárd forintot, amit az elemzők egységesen rendkívül jó teljesítménynek ítélnek. Emellett a pénzintézet két héttel ezelőtt a régóta húzódó Szlovákiai akvizícióhoz is zöld jelzést kapott (Figyelő, 2001/46. szám). Igaz, néhányan éppen e bevásárlás miatt intenek óvatosságra, hiszen a szlovák bank portfóliójából nem várt meglepetések kerülhetnek elő.

Az egy évvel ezelőttinél 12,5 százalékkal gyengébb, de a várakozásokat meghaladó teljesítményt ért el a Matáv. A távközlési cég 4,5 százalékkal bővülő üzemi színtű eredménye meghaladta a 100 milliárd forintot, amit a kisebbségi részesedésekre jutó levonások csökkentettek le.

OROSZ HATÁS. A tavalyinál több mint 24 százalékkal magasabb profitot jelentett a Richter, annak ellenére, hogy harmadik negyedévi teljesítménye jelentősen alatta maradt az első félévben produkált számoknak. Ez elsősorban egy-két oroszországi üzlet számlájára írható, ugyanis néhány nagykereskedő késedelmes fizetése miatt ideiglenesen felfüggesztették a kiszállításokat (azok időközben újból megindultak). A problémák ellenére az orosz piac dollárban számolva több mint 23 százalékkal bővült a 2000. év hasonló időszakához képest. Bogsch Erik vezérigazgató szerint továbbra is a Richter egyik legígéretesebb piaca marad az orosz, ahol pozíciójukat a nemrégiben átadott Moszkva melletti gyárral is erősíteni kívánják.

Tőzsdei gyorsjelentések – Szenvedő alanyok 2Hasonlóan fontos szerepet tulajdonít Oroszországnak az Egis is, dacára annak, hogy a harmadik negyedéves teljesítménye e tőzsdei gyógyszergyártónak is gyengébbre sikerült, mint az év első hat hónapjában. Marosffy László gazdasági igazgató azonban ezt csak átmeneti, szezonális jellegű csökkenésnek tartja, amit a negyedik negyedév ellentételezhet. Az Egis üzemi eredménye ugyan közel 40 százalékkal bővült, ám a nettó profitot jócskán leapasztotta az elemzők által már sokat kritizált dollár-, illetve forintfedezeti ügylet, amelynek vesztesége meghaladta a 3 milliárd forintot.

A gyógyszergyártókat várhatóan nem érinti a gazdaság következő hónapokban esetleg bekövetkező lassulása sem. A nyáron megkötött gyógyszerár-megállapodás nyomán a hazai piacon is fejlődésre számítanak. Megérezhetik viszont, ha az általános világgazdasági kereslet csökkenése miatt tartósan alacsony olajárak az orosz piacon is visszaeséséhez vezetnek. Szilágyi György, a Takarékbróker elemzője úgy véli, elsősorban a beruházási termékek piacán tevékenykedő vállalatoknál lesz húsbavágó a kereslet mérséklődése. A fogyasztói piacra termelő cégek ennek hatását esetleg csak jóval később érzékelhetik.

PROFITSZÉLSŐSÉGEK. Néhány vállalatra a világgazdasági lassulás már a harmadik negyedévben is hatott, a Rába profitja például a csökkenő rendelésállomány miatt több mint 80 százalékkal visszaesett. A Pannonplast első kilenc havi számain még nem mutatkozik meg egyértelműen a rendelések apadása, de az utolsó negyedévet mindenképpen negatívan befolyásolja ez az egyebek mellett a Flextronics kivonulásának betudható fejlemény. Ugyanakkor a másik nagy gépipari társaság, a NABI profitja négyszeresére nőtt, igaz, ez jórészt az egyéb tételeknek köszönhető, hiszen az árbevétel és az üzemi eredmény csupán 25 százalékkal bővült. A buszgyártó cég vezetése bejelentette, hogy néhány hónapon belül távozik a BÉT-ről. Ott ugyanis véleményük szerint részvényeik nem a reális árfolyamon forognak, amit az is mutat, hogy a jelenlegi kurzus közel 20 százalékkal a saját tőkének megfelelő érték alatt marad. Ez egyébként messze nem egyedi eset a magyar tőzsdén, hiszen a 26 cég közül (lásd a táblázatot) 15 papírjaihoz a könyv szerinti érték alatti áron lehet hozzájutni. A legkirívóbb a Pick alulértékeltsége, e társaságot pillanatnyilag a saját tőke harmadára tartja a piac. A felvásárlási ajánlatot tévő Arago igencsak jutányos áron juthat a neves szalámigyártóhoz, ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mégis áldását adja a november végéig felfüggesztett tranzakcióra. Hasonló diszkont áron, 50 százalék alatti eszközértéken valósult meg – több mint 90 százalékos sikerrel – a Graboplast felvásárlása is a Wallis által.

Jelentős profitbővülésről a már említett NABI-n kívül a Globus és a Zalakerámia tudott beszámolni. A konzervgyár nettó eredménye négyszerese az előző időszakénak, s ez jórészt az árbevétel és az üzemi szintű eredmény dinamikus bővülésével magyarázható. A Zalakerámia működési eredménye kismértékben még csökkent is, az előző évit 16-szorosan meghaladó nettó profit jórészt annak tulajdonítható, hogy a tavalyi 1,3 milliárdnál az idén egymilliárddal kevesebb árfolyamveszteséget könyveltek el a devizahiteleken.

A veszteségtermelők csoportjába tartozott az Antenna Hungária, a Graphisoft, a Humet és a Synergon, no meg természetesen a már említett Mol is. A gázüzletág eladásában bízó befektetők reményei szerint az olajipari cég az idei negyedik negyedévben kerül utoljára ebbe a csoportba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik