Gazdaság

A Print-X társtulajdonos-vezetője -Lehet elég korán kezdeni

Wiszkidenszky András már egyetemista korában is céget vezetett, később átvette az édesanyja által irányított vállalatot, amelyhez azóta kockázati tőkét is szerzett.

Önvallomása szerint “mindig nagykabátot vett fel, hogy azután menet közben belenőjön”. Egyetemistaként ugyanis egy osztrák könyvvizsgáló, adótanácsadó cég ügyvezető igazgatójaként dolgozott, a diploma után pedig az akkor résztulajdonosként édesanyja által irányított Print-X Kft.-nél helyezkedett el. A nyomdai cégnél vállalt munkája mellett mással is foglalkozott: két évig egy nyugdíjpénztár ügyvezetője volt, s mivel az internet is izgatta, barátai különböző online projektjeibe is beszállt. Foglalkozott internetes programmagazin létrehozásával, távoktatás kialakításával is, s mindig végigjárta a megvalósítás útját, a koncepció kidolgozásától az üzleti terv elkészítésén át a befektetők megkereséséig.

A Print-X társtulajdonos-vezetője -Lehet elég korán kezdeni 1HÁLÓRA KATTANT. Édesanyja időközben egyre betegebb lett, s ő fokozatosan átvette tőle a társaság vezetését, majd szülője két évvel ezelőtti halálát követően el kellett döntenie, hogy maradjon-e a cégnél, vagy másba fogjon. Végül a Print-X mellett kötött ki. A vállalkozás tíz éve alakult abból a célból, hogy magyarországi nyomdáknak külföldi megrendelőket közvetítsen. A rendszerváltás után, az állami könyvkiadás és a lapok példányszámának visszaesése, illetve a ki nem fizetett számlák miatt a térségben egyébként jelentős hazai nyomdaipar válságos helyzetbe került, így óriási igény mutatkozott erre a szolgáltatásra. A helyzet később megváltozott, ám a cég “munkaközvetítő” szerepére azóta is élénk kereslet mutatkozik. Idővel Wiszkidenszky András felismerte, hogy a megrendelők köre úgy bővíthető tovább, ha cége hagyományos tevékenységét kombinálja az internettel. Elkezdett befektetőt keresni, s erőfeszítéseit siker koronázta: néhány százezer dollár kíséretében társtulajdonosként belépett a Fast Ventures kockázatitőke-társaság, s a Print-X részvénytársasággá alakult. Az online szolgáltatást – amelyet a nyomdai területen a cég úttörőként vezetett be a régióban – alig egy hónapja kezdték meg, ami azért meg is látszik. A cég internetes oldalán egyelőre csupán néhány hirdetés akad.

“Offline támogatással is meg kellett fejelnünk az internetes megjelenésünket, mert a nyomdaipar elég konzervatív ahhoz, hogy fizikai kapcsolatot is igényeljen. Fontos, hogy az üzlet létrejöttét személyesen is segítsük” – mondja a vezérigazgató, aki eddigi életét jó előkészületnek tartja a mostani feladathoz. “Már most olyan kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik a szakmában, amelyre mások csak több évtizedes múlttal képesek szert tenni. Rendkívüli intenzitással látott hozzá az internetes rendszer felállításához, s igen rövid idő alatt meg is valósította a célját” – méltatja a vállalkozó eddigi eredményeit Peller Katalin, a Magyar Nyomdász Szakmai Szövetség főtitkára.

“Csak olyan online szolgáltatásban látok fantáziát, amely egy meglévő üzletre épül, nem hiszek abban, hogy hozzunk létre először egy internetes céget, s csak ezt követően válasszunk profilt. Ez utóbbi általában bukáshoz vezet” – vallja az üzletember. S bár most a könyvelésre éppen úgy oda kell figyelnie, mint a munkatársakat ösztönző módszerekre, idővel szeretné a napi operatív irányítást átadni, s energiájának nagy részét a stratégiai tervezésre, az ügyfélszerzésre és a partnerekkel történő együttműködés kialakítására fordítani. Akik már munkakapcsolatba kerültek vele, egybehangzóan állítják, hogy egyszerre több területet is képes áttekinteni. “A kezdetekben az volt a feladatunk, hogy viszonylag kevés pénzből, egy három-négy fős csapattal hozzunk létre egy nyugdíjpénztárt, s ez annyira sikerült, hogy jelenleg 14 ezer tagot számlálunk, s 1,5 milliárd forintos vagyonnal büszkélkedhetünk, mindezzel a független nyugdíjpénztárak közül a legnagyobbnak számítunk. András fantasztikusan sokat vállalt magára: tagokat toborzott, részt vett az informatikai fejlesztésben, a működési feltételek kidolgozásában, de a szervezet felépítésében is közreműködött” – idézi fel az egykori közös munka emlékeit Csutak Tamás, a Reálérték-Bástya Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának tagja.

Németországban nemrég létrehozták az első képviseletüket, a Print-X GmbH-t. Ott most még csak egyetlen ember dolgozik, ám a cégvezető távlati célja, hogy ahol kapcsolataik vannak, ott mindenhol nyissanak kirendeltséget, képviseletet. Azaz a “visegrádi országokban”, valamint Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában és Svájcban. Elsőként azért Németországra esett a választásuk, mert a jelenlétük ott a legerősebb. “Ahhoz, hogy robbantani tudjunk, szükségesek ezek az irodák” – szögezi le Wiszkidenszky András. Képzeletében gyakran megjelenik a felfutott online szolgáltatás: ha valakinek nyomtatnivalója akad vagy szabad kapacitása támad a régióban, felnyitja a cég weblapját, amely egyben a nyomdaipar marketingkommunikációjának fóruma, ezért a szakma a hírekről is innen tájékozódik, s a szükséges információkat is innen szerzi be. Mindennek következményeként ezen a site-on hirdet, aki nyomdagépet akar eladni, vagy nyomdai igazgatót keres. A menedzser azonban ügyel arra, hogy csak a minősített nyomdákat regisztrálják, amelyek teljes körű szolgáltatást kínálnak, azaz bármilyen megrendelésnek eleget tudnak tenni, s a határidőket is képesek tartani.

Wiszkidenszky András 32 éves, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy-számviteli szakán szerzett oklevelet 1993-ban. Hallgatóként az osztrák Standard Budapest Kft. ügyvezetőjeként dolgozott, fél évet pedig Mannheimben töltött egy Tempus program keretében.

A diploma után a Print-X Kft.-nél állt munkába, s itteni állását megtartva két éven át a Reálérték-Bástya Nyugdíjpénztár ügyvezetői posztját is betöltötte. 1999-től a Print-X első számú vezetője, a részvénytársasággá való átalakítás óta a vezérigazgatója. A cégben 45 százalékos tulajdonrészt jegyez, csakúgy, mint a Fast Ventures nevű kockázatitőke-társaság (a maradék 10 százalékot egy angol magánszemély birtokolja). A vállalkozás tíz alkalmazottat foglalkoztat, s további egy fővel működteti németországi leányvállalatát.

A cégvezér imád sportolni, elsősorban focizni – a futballt nézni is szereti -, de régebben versenyszerűen fallabdázott. Kedvel egy kiskocsma kerthelyiségében kisfröccsöt inni, s beszélgetni, különösen tavasszal – bár erre nincs sok ideje -, odahaza pedig nagyokat főzni. Egy három hónapos kislány édesapja.

JÓL ÉRZIK MAGUKAT. S hogy mi motiválja a vezérigazgatót? “Nagyon jó érzéssel tölt el, ha fel tudom építeni, amit kitaláltam, s ami megvalósul, az egyrészt emberekből áll, akik átveszik a koncepciómat, illetve eszközökből, amelyek szintén az elképzelések megvalósítását szolgálják – s ez az egész sikeresen működik” – mondja az üzletember, akinek számára a pénz is fontos értékmérő: “Abban az életformában, amelyre akarva-akaratlanul ráálltam, a siker és a pénz elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Értelmiségiként ugyanakkor nem szeretem a jelenlegi korszellemet, azaz, hogy minden az anyagiakról szól, s értékek tűnnek el, emberi kapcsolatok mennek tönkre. Persze egy jól működő cég művészeteket támogathat, s munkatársai is jól érezhetik magukat egymás társaságában, remélem, megnövekedve is ilyenek maradunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik