Gazdaság

A Laurel Kft. fő tulajdonosa – Jól időzített váltás

Merevnek, lassúnak tartotta állami munkahelyét Bessenyei István, így saját céget alapított. Az üzlet ma már túl gyorsan növekszik ahhoz, hogy könnyen kézben tartsa.

Bessenyei István barátja és üzleti partnere Tick László, az Interfruct Kft. gazdasági igazgatója a kívülálló szemével – és kissé kritikusan – tekint az üzletemberre: “A jelennel nem törődik, mindig a jövővel foglalkozik, s megszállottként folyamatosan megy előre, mint a gép. Ugyanakkor, mivel gyakorlatilag összeforrt személyével a Laurel, egyre nő a feszültség a cég nagysága és az ő kapacitása között. Nem mindig építi kellő módon a vállalkozást, mert az operációs irányítást is maga végzi.” Mások is állítják a Laurel ügyvezető igazgatójáról, hogy egy személyben ő maga a cég. “Nagyon jó kereskedő, kizárólag az ő érdeme, hogy a társaság ekkorára fejlődött. Rendkívüli módon hajt, ugyanakkor mindig korrekt. Üzleti tárgyalásokon tud kemény is lenni, de a másik érdekeit is figyelembe veszi. Jó a humora, jókat lehet vele beszélgetni” – jellemzi a menedzsert Feiner Péter, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

A Laurel Kft. fő tulajdonosa – Jól időzített váltás 1Pályája kezdetén azonban Bessenyei Istvánnak még nem a cégépítés problémájával kellett szembenéznie. Akkor még az sem jutott eszébe, hogy számítástechnikus legyen. Ám a főiskolán az első év után a rendszerszervező szakot választotta, mert érdekelte, hogy miként lehet különböző folyamatokat optimalizálni. Egyre nagyobb affinitást érzett a számítógépek iránt, a diplomamunkája már komoly programozási feladatot jelentett. Tanulmányai befejeztével Székesfehérvárra költözött, mert ez a város akkoriban a hazai számítástechnika fellegvárává kezdte kinőni magát. Még a katonaidejének egy részét is ott töltötte, a honvédség számítástechnikai központjában, ahol továbbfejleszthette informatikai ismereteit. A leszerelés után még visszatért a Videotonba, a családalapításkor azonban a magasabb jövedelem reményében átigazolt a Számítástechnikai és Ügyvitelszervezői Vállalathoz, programozói munkakörbe. Itt tovább képezte magát, szakvizsgákat tett, s e cégnél találkozott a piaci szemlélettel is.

AKI AKAR, VELEM TART. “Ahol belső informatika van, ott nincsenek olyan éles határidők, ám itt külső megrendelőknek kellett szolgáltatni. Nem véletlen, hogy amikor beindultak a gmk-k, a SZÜV-ösök az elsők között tudtak magánvállalkozásokhoz kerülni” – emlékszik vissza Bessenyei. Ő viszont akkor még maradt az állami vállalatnál, ahol csoportvezetőként irányítói feladatokat is kapott. Egyre komolyabb munkákkal bízták meg, s látva a rosszul működő rendszereket, élt benne a bizonyítási vágy, hogy megmutassa, miként lehet jobbá tenni például egy cég készletgazdálkodását vagy könyvelését. Kezdtek megjelenni a mikroszámítógépek, majd az első PC-k, s mivel a munkahelyén csak nagy gépekkel dolgoztak, “maszekban” készített rájuk szoftvereket. Szellemi termékként több általa kidolgozott alkalmazást el tudott adni számos helyre.

A rendszerváltás idején a munkahelyén megtervezték a soproni Accord áruház akkor újdonságnak számító vonalkódos rendszerét, s e munka során nagy tapasztalatokat szereztek azáltal, hogy a legkülönfélébb profilokra – ékszerüzletre, pékségre, mezőgazdasági részlegre – kellett egységes alkalmazást megvalósítaniuk. A szakember a hatékony kereskedelem, a gyors vevőkiszolgálás kialakításának titkait kutatta, különösen, hogy az állami vállalatnál ekkor már ezt az üzletágat vezette. Az értékesítéstől az eszközbeszerzésen át az installálásig e munka teljes vertikumával foglalkozott, sok megrendelést sikerült szerezniük, ám úgy érezte, hogy a vállalatnál még mindig erősen működnek a fékek. Közben a piac már a gyorsaságot és a rugalmasságot követelte meg, s ezért úgy látta, hogy a munkája ellenértékét sem kapja meg. Mindez megadta a végső lökést, hogy feladja az alkalmazotti létet.

Bessenyei István 44 éves, Balassagyarmaton született. Gépipari szakközépiskolában érettségizett, ezt követően a kecskeméti Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolán szerzett diplomát.

• A Videotonnál helyezkedett el, később 12 éven át az ugyancsak székesfehérvári Számítástechnikai és Ügyvitelszervezői Vállalatnál dolgozott programozóként, majd osztályvezetőként. Innen lépett ki 1993 áprilisában, s hozta létre a Laurel Számítástechnikai Kft.-t, amely az 1997-ben hozzájuk csatlakozott Erba Kft.-vel együtt 90 alkalmazottat foglalkoztat. A Laurel 1999-ben – egy nagy megrendelésnek köszönhetően – 1,6 milliárd, tavaly pedig 1,17 milliárd forintos árbevételt produkált, az idén 1,3 milliárdot prognosztizálnak.

• Bessenyei úgy érzi, sikeresebb lenne, ha beszélne nyelveket, ezért most újra angolul tanul.

• Szabadidejében szeret sportolni: korcsolyázni, tavaly vitorlázni is elkezdett. Hetente teniszezik, fallabdázik. Zenét főként a kocsiban hallgat, olvasni leginkább a szabadsága alatt szokott, s a filmeket is kedveli. Egy 18 és egy 15 éves fiú édesapja.

“Összehívtam a beosztottjaimat, felvázoltam nekik az általam elképzelt jövőképet, s megmondtam, hogy aki akar, velem jöhet. Azért elég rosszul éreztem magam, nem örömteli ennyi idő után a válás, különösen, hogy addig jóban voltam a menedzsmenttel” – meséli Bessenyei István. A csapat maradéktalanul követte, a céget tizennégy magánszemély alapította meg.

Az első komoly megrendelésük az Ofotért-üzlethálózat informatikai rendszerének kialakítása volt. A száz boltban egyszerre kellett indítani a rendszert, miközben a dolgozók a számítógépet addig csak hírből ismerték, s a vállalkozó ma is büszke arra, hogy egyetlen üzletet sem kellett az átállás miatt zárva tartani. A hőskorszakban nem is a szakmai munka okozott neki gondot, hanem a cég irányítása. “Sajnos ebben nem volt tanítómesterem, a saját hibáimból, esetleges rossz döntéseimből kellett tanulnom, s tanfolyamokra is jártam. Azzal szintén szembesülnöm kellett, hogy vállalkozást építeni lassúbb folyamat, nem olyan pörgős, mint a napi tevékenység” – állapítja meg a menedzser. Mindig ügyelt viszont arra, s ezt azóta sem bánta meg, hogy a profiljuk tisztán az integrált kereskedelmi rendszerek fejlesztése, kialakítása maradjon. A szakterületükön belül azonban bővítették a kínálatukat. Nagy horderejű döntés volt például három évvel ezelőtt az internet áruházi rendszerekkel kapcsolatos tevékenység beindítása.

Az internet az Erba Kft.-vel való – a felek számára szerencsésnek bizonyult – találkozás eredményeként került a cég repertoárjába. (Az akkor három fős budapesti kft. külföldre dolgozott – e társaság ma már a Laurel érdekeltségébe tartozik, s a legnagyobb tulajdoni hányadot Bessenyei István jegyzi benne.) Webkamerás megoldásokat is kiépítenek, de hardverkereskedelmi rendszert is szállítottak már Amerikába egy megrendelőnek.

MARKÁNS VEZETŐ KELL! A jövőt illetően az ügyvezető igazgató fontosnak tartja, hogy a cég egyre integráltabb feladatokkal tudjon megbirkózni a lehető leghatékonyabb megoldások alkalmazásával, s piacvezető pozíciójukat is szeretné erősíteni. Az üzletember úgy látja, nem a saját termék, hanem a társaságban meglévő tudás és a szemlélet a legfontosabb, mert önmagában még egy világmárka sem jelent garanciát a sikerre, hiszen nem megfelelő szakértelemmel rosszul is lehet azt alkalmazni.

A cégalapító nem véletlenül alakította úgy a dolgokat, hogy többségi tulajdonos legyen. “Láttam rossz példákat, amikor egy társaságnál több, azonos tulajdonrésszel bíró szakember dolgozik, akik nem értenek az irányításhoz, de birtokosként beleszólási joguk van. Ez nagyon megnehezíti a működést, a gyors döntéseket. Egy vállalkozás élére markáns vezető kell” – húzza alá Bessenyei. S bár a technikai fejlődés híve, a cégvezető nem veszítette el embercentrikus mentalitását: “Hiszek az emberi kapcsolatokban, kommunikálnunk kell egymással. Nem szabad mindent elektronizálni, de sok idő megtakarítható azzal, ha például egy kereskedőnek nem kell a raktárba elmennie és keresgélnie, mert az internetről pillanatok alatt tájékozódhat. S az így megtakarított órákat a családra, barátokra, kikapcsolódásra fordíthatja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik