Gazdaság

Interjú Peter Tufóval – Felértékelődő biztonság

Három egykori kollégáját vesztette el a World Trade Center elleni merényletben Peter Tufo, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, aki azelőtt maga is a New York-i épületben dolgozott.

Interjú Peter Tufóval – Felértékelődő biztonság 1Milyen katonai fejleményeket jósol iaz elkövetkező napokra?

– Mindenekelőtt bízom abban, hogy a katonai akcióra a NATO-szövetségesekkel és más országokkal egyeztetve kerül majd sor. Ez pedig időbe telik. Emellett az is döntő fontosságú, hogy a válaszcsapás célpontjait a legnagyobb körültekintéssel határozzák meg. Elvégre nem valamiféle tömeges megtorlásról van szó valamely iszlám nemzet polgárainak tíz- vagy százezrei ellen. A katonai akció azok ellen irányul majd, akik kitervelték és végrehajtották ezt a szörnyű tettet, illetve akik menedéket nyújtanak e háborús cselekmény elkövetőinek, és pénzelik őket. Nincsenek információim az akció időzítéséről, de a személyes tapasztalataim alapján úgy vélem, egy ilyen katonai fellépés előkészítéséhez nem elegendő csupán néhány nap.

– Milyen következményei lehetnek egy ilyen katonai akciónak?

– Olyan katonai erővel fogunk fellépni, amellyel szemben nincs esély az ellenállásra, egyben magunk mögött tudjuk majd a NATO-tagállamoknak – és bízom benne, hogy az európai és a közel-keleti országok többségének – az együttműködését és támogatását. Amellett úgy vélem, az amerikai lakosság is széles körben támogat majd egy katonai megoldást, szemben egy törvényi úton elért igazságszolgáltatással. Tény, hogy egy ilyen akció mindkét oldalon, így az amerikai egységek és más, az akcióban részt vevő erők oldalán is veszteségekkel jár majd.

– Eszkalálódhat-e a helyzet egy katonai válaszcsapást követően?

– Ez megjósolhatatlan. Annyi bizonyos, hogy a válaszcsapásnak olyan megsemmisítő erejűnek kell lennie, ami eleve elriaszt mindenkit a visszavágás leghalványabb gondolatától is.

– Mi a véleménye arról, hogy az Egyesült Államok és általában a nyugati világ közvéleménye esetleg az arab, illetve a muzulmán emberek ellen fordul? Lehet-e ez ellen tenni valamit?

– Ennek máris számos jelét látjuk, de nem hiszem, hogy ez általános, sőt akár csak széles körben elharapódzó jelenséggé válna. Az amerikaiak vannak olyan bölcsek, hogy különbséget tesznek a bűnözők és az egyszerű iszlámhitű emberek között.

– Hogyan látja Közép- és Kelet-Európa, és azon belül Magyarország jövőjét az elkövetkező hónapokban? Mit ígér ez az időszak biztonságpolitikai, diplomáciai és üzleti szempontból?

– Életbe lépett a NATO alapokmányának 5. cikkelye – amely kimondja, hogy bármely tagország elleni külső támadás esetén a szövetség egésze fölsorakozik a megtámadott mögött -, így Magyarország része lesz a katonai fejleményeknek. Személyes véleményem az, hogy az ország a legértékesebben a hírszerzés oldaláról vehet részt az akcióban. Ezek a szolgálatok nagyon hatékonyak, megbízhatóak, és jelen vannak számos, az ügy szempontjából kulcsfontosságú országban. Budapest sokkal inkább ezzel járulhat hozzá a szövetség fellépéséhez, mintsem a magyar katonai erők közvetlen szerepvállalásával. Ami pedig a gazdasági kapcsolatokat illeti, az üzleti világot a történtek rövid távon feltétlenül arra késztetik, hogy óvatosan kezelje a tengerentúli befektetéseket. Sőt, a biztonsági megfontolások az első hónapok eltelte után is nyilván az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak majd. Márpedig Közép- és Kelet-Európa egy stabil régió, amely mind jól képzett munkaerejével, mind földrajzi elhelyezkedésével igen vonzó a befektetők számára. Remek lehetőségeket kínál a technológiai cégeknek és a gépipari vállalatoknak, éppen ezért most Európa többi részénél bizonyára többet profitál majd az amerikai üzleti körök magatartásának várható változásaiból.

– Ön is amerikai befektető. Ha ma, a New Yorkban és Washingtonban történt tragédia után kellene választania, hová vinné a pénzét: Közép- és Kelet-Európába, Nyugat-Európába, a Közel-Keletre, netán Latin-Amerikába?

– Közép-Európába. Azért, amit az előbb elmondtam. Ma egy sikeres üzlet sokkal hatékonyabban építhető fel itt, mint bárhol másutt azokban a térségekben, amelyeket felsorolt. A Közel-Keleten mellesleg egyetlen ország, a szintén jelentős technológiai szektort kiépítő Egyiptom lehet Magyarország vetélytársa, de a szomszédságában szűnni nem akaró izraeli-palesztin ellenségeskedés igen bizonytalan befektetési célponttá teszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik