Gazdaság

A tőzsdefórum ötletgazdája – Hobbiként indult

Információra éhes kisbefektetők csapata internetes fórumot indított. A siker felülmúlta várakozásaikat. Ma már kilenc weboldalt üzemeltetnek, s nemrégiben nyelték le a ViaNovo portált.

Elhelyezkedési gondja, a többi végzett informatikushoz hasonlóan, Toldi Lajosnak sem volt, az ő esete azonban mégis speciális. Olyan állást sikerült – méghozzá a Motorola cégnél – megszereznie a kilencvenes évek közepén, amelyet állítólag ki sem akartak adni. “Ebben biztosan nagy szerepe volt jó angoltudásomnak is, hiszen a katonaság alatt az IFOR-nál dolgoztam, tolmácsként” – kommentálja a több internetes portált is üzemeltető NETFórum Kft. ügyvezető igazgatója, szerényen nyugtázva azon vélekedéseket is, miszerint mindig is nagyon jól el tudta magát adni. A Motorolánál aztán rendszerfejlesztőként kamatoztatta tudását, méghozzá igen szorgalmasan. Ebben szerepet játszott egy jelentéktelennek tűnő epizód. Alig telt el egy hét a belépése után, amikor – az akkor tartott esküvője nyomán – bátortalanul három hét szabadságot kért. „Minden további nélkül elengedtek – emlékezik vissza mosolyogva -, és ezért borzasztóan hálás voltam a cégnek.”

A tőzsdefórum ötletgazdája – Hobbiként indult 1HIÁNYPÓTLÁS. A hála azután elég sokáig kitartott, az egyéni ambíciók azonban egy idő elteltével felülkerekedtek. Az akkor már megbecsült szakember 1997 végére ugyanis úgy érezte, jól megismerte szakterületét, így elkezdett azon gondolkodni, hogyan is léphetne tovább. Ez volt az az időszak, amikor nagyon sokan a pesti tőzsdén próbálták meg kamatoztatni pénzüket, nem is kis sikerrel. A munkája mellett Toldi – két barátjával – hasonlóan cselekedett, ám a nagy tőzsdézés közepette egyre jobban zavarta őket az, hogy nem találtak egy megfelelő újságot, internetes site-ot sem, ahol a hozzájuk hasonló kisbefektetők beszerezhetik a híreket és kicserélhetik egymással információjukat. Megalapították hát az erre a célra legalkalmasabb formát: egy internetes fórumot. A Tőzsdefórum Kft. 1998 februárjában kezdte el működését; a három alapító tag között volt egy aktív bróker is, hasznos információkat hozva a főmunkahelyéről. A világhálón ma már számos hasonló jellegű oldal található, ám nálunk a Tőzsdefórum elsőként nyújtotta szolgáltatását. „Jól célzott site volt – mondja Toldi -, és mivel elsőként indultunk, nem várt sikereket hozott az oldal.” Olyannyira, hogy nem is lehetett tovább „hobbi site”-ként működtetni, így a minőségre mindig gondosan figyelő alapító tag 1998 októberében kilépett a Motorolától, s főállású ügyvezetővé avanzsált.

Toldi Lajos 30 éves, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végzett 1995-ben, ám nem egy diplomát szerzett, hanem mindjárt hármat: villamosmérnökit, tanárit és informatikusit.

Két éven keresztül a Motorolánál dolgozott, először minőségbiztosítóként, majd rendszermérnökként. Megunva az alkalmazotti státust, 1998 őszétől az alapító tulajdonosként is birtokolt, internetes tartalomszolgáltatással és szoftverfejlesztéssel foglalkozó NetFórum vállalatcsoport ügyvezető igazgatója lett.

Lassan ötödik éve nős, felesége gyógyszertári szakasszisztens. Szabadidejében búvárkodik és az ipari alpinizmus (!) sem áll távol tőle. Kedveli a jó borokat, főleg a különleges tájborokat, így édesapja nedűjét is szívesen ízlelgeti, ha hazamegy meglátogatni a Sárvár közelében élő szüleit.

FOGÉKONY AGY. A mára már több mint 80 főt foglalkoztató cég vezetője nosztalgikusnak nem nevezhető módon emlékszik vissza a kezdeti időkre: két barátja elég hamar kiszállt a vállalkozásból, így éppen a fejlesztési koncepció kidolgozásakor találta magát egyedül. Mindent neki kellett megoldania, az informatikai fejlesztésektől kezdve a tartalom frissítéséig, ezért az is megesett, hogy hajnalban, hazafelé menet majdnem elaludt a volán mögött. Minden bizonnyal ez a sokkoló élmény is hozzájárult ahhoz, hogy Toldi felismerje: a Tőzsdefórum immár komolyabb vállalkozás annál, hogy egyedül folytatni lehessen. Ahhoz, hogy munkatársakat vehessen fel, tőkére is szükség volt, befektetőket azonban könnyen lehetett akkoriban találni, hiszen nagyban tartott az internetláz. Hamarosan négy főre bővült a csapat, ám rögtön komoly stratégiai döntés is várt Toldiékra: egyebek mellett éppen a Tőzsdefórum sikerén felbuzdulva, elindult a konkurencia (Portfolio.hu, Eco.hu). „Elegendő-e az előnyünk a többiekkel szemben, vagy mindent félredobva fel kell velük vennünk a versenyt?” – foglalja össze az akkori dilemma lényegét Toldi, hozzátéve, hogy azóta sem bánta meg döntését. A Tőzsdefórum ugyanis – bízva népszerűségében – nem kezdett erőteljes marketingbe, ehelyett inkább új portálok kifejlesztésére koncentrált. A Fórum csoport így jött létre: mára 9 különálló, tematikus, úgynevezett vertikális portál (tőzsde, zene, hölgy, sport, film, politika, autó, mobil és WAP) működik a közben holdingszerkezetet felvevő cég alatt. A tartalom mellett a pénzügyi kérdések sem kerülték el a meglehetősen extravagáns fiatal vállalkozó figyelmét. Tudta, hogy a csak egy területre koncentráló oldalak egyelőre nem lehetnek annyira sikeresek, mint a horizontális portálok (Index, Origo), ezért olyan fejlesztésekbe is belevágott, amelyekből pénzt lehet keresni. Ezt a célt szolgálta a WAPFórum. Új munkahelyén sem szűnt meg kapcsolata korábbi cégével, a Motorolával, így nem meglepő, hogy onnét is számos megbízást nyert el. „Jól ráérez arra, hogy mivel is kell foglalkozni – jellemzi volt munkatársát az azóta már a Ciscónál dolgozó Dalos Ottó -, olyan agya van, ami minden új dologra fogékonnyá teszi.” Az informatikai fejlesztések azóta csak erősödtek a cégcsoporton belül: mára külön divízió, a FórumSoft és annak 27 alkalmazottja foglalkozik ezekkel. Ennek is köszönhető, hogy olyan cégekkel kerültek munkakapcsolatba, mint az OTP Bank, vagy a Matáv. Dalos szerint az ilyen tárgyalásokon mutatkozik meg Toldi egyetlen gyengesége: a fiatal, dinamikus ügyvezetőnek ugyanis nem „business-like” a kinézete, amit sokan rossz szemmel nézhetnek. Toldi szerint azonban ő rendelkezik az ezt kompenzáló képességgel: „Jó tárgyalástechnikával gyorsan fel tudom oldani azt a kezdeti bizalmatlanságot, amely ezt a fiatal szakmát annyira jellemzi.”

MAJD ÉN MEGOLDOM. A NETFórum Kft. ügyvezetője a könyvek helyett az életből volt kénytelen megtanulni a cégvezetési praktikákat. Erre a gondolatra építették fel a holding struktúrát is: Toldi tisztában volt azzal, milyen nehézségekkel szembesül egy start-up cég (hiszen ő maga is így kezdte), így egyes funkciókat központosítottak. A site-ok külön cégben működnek, önállóan hozzák meg döntéseiket, amelyeket a központ támogat. A marketing, az értékesítés és az informatikai fejlesztések azonban a hatékonyság jegyében nem egyesével terhelik a szerkesztőségeket. A dinamikus növekedés persze gondokkal is jár. „Nagyon jó az emberekhez fűződő viszonya, készségesen segít, de minden problémát ő szeretne megoldani – mondja erről az egyik beosztottja -, egy ekkora cégnél azonban ezt már nem járható út, engednie kéne, hogy site-managerek saját maguk oldják meg gondjaikat.” Informatikusi múltja azonban igen jól jön ezen a területen, iparági tudás nélkül ugyanis nem merne döntéseket hozni. „Értek hozzá és ezért meg tudom találni a hatékony megoldásokat, ez pedig pénzre váltható tudás” – mondja ő maga. Az internetes szakma jövőjét tekintve Toldi nagyon szigorú magához: személyes kudarcként élné meg, ha a befektetők által elvárt eredmények teljesítéséhez költségcsökkentésről vagy elbocsátásokról kellene határoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik