Annak az esélye, hogy a szabadban nevelt génmódosított kultúrnövény “elszökik” a termőföldről#<#, az eddigi tapasztalatok alapján meglehetősen kicsi; még nem volt példa arra, hogy a kukoricába, szójába, vagy dohányba juttatott idegen gének átkerültek volna más növényekbe, és onnan a táplálékláncba. (Egyedül a repce estében figyeltek meg ilyesmit, amikor a szántóföldekkel szomszédos mezőkön élő vadrepcét porozta be a génmódosított fajta.) Úgy tűnik azonban, hogy az emberi mulasztás lehetővé teszi, amit a természet egyébként megakadályozna: az Egyesült Államok számos magtárában a hagyományos szemek közé keveredve génkezelt kukoricát találtak. A csupán állati fogyasztásra alkalmasnak minősített StarLink nevű módosított kukoricafajta egy rovarriasztó hatású fehérje génjét tartalmazza, ez a fehérje azonban néhány vizsgálat során az emberi szervezetben allergénnek bizonyult. A fajta valószínűleg azért keveredhetett a hagyományos kukoricaszemek közé, mert a farmerek nem tartották be a gabona aratására és tárolására vonatkozó utasításokat – a gazdák egyébként azt állítják, soha, senki nem tanácsolta nekik, hogy a kétféle terményt külön kezeljék.
Így azután újabban számos emberi fogyasztásra szánt termékben – kukoricalisztben, -pehelyben és -lepényben mutatták ki az idegen fehérjét, igaz, elhanyagolható mennyiségben. A hír hatására Japán és Dél-Korea lemondta amerikai kukoricamegrendeléseit, az Európai Unió pedig szintén fenyegetőzik: azonnal visszafordítják a szállítmányokat, ha a kontinensre érkező kukoricában kimutatják a szóban forgó fehérjét.
A StarLinket előállító Aventis CropScience vezetői szerint a “szennyezés” a gazdák magatartása miatt következett be, és a cég szakértői kijelentették: olyan kis menynyiségekről van szó, hogy az nem lehet káros hatással az egészségre. A multi ezért most olyan határérték elfogadtatását kezdeményezi a hatóságoknál, amely alatt még nem tekintenék emberi fogyasztásra alkalmatlannak a kevert kukoricát.