Gazdaság

Tokaji Aszú, hatputtonyos, 1996, Szepsy István

Lépten-nyomon alvó, régi polgárházak homlokzataiba ütközik az ember Tokaj-Hegyalja szomorkás kisvárosaiban, egy hajdan pezsgő élet szép formáiba-töredékeibe.#<# Itt már a középkorban szabad szőlők voltak, nem hitbizományok, az oppidumok (mezővárosok) polgárai vagy fél évezrede kereskedtek az édes, jól eltartható, magas energiaszintű, páratlan zamatú tokaji borral. E hajdani polgárias életnek Szepsy István szerint úgy 15 százaléka éledt újjá. Az "egyrubeles" bor fél évszázada nagyon nem tett jót Hegyaljának és a bornak, ennek az élő anyagnak. A történelem rendre feje tetejére állította azt a piramist, amely jobb időkben a mennyiség széles fundamentuma felől a minőség csúcsa felé emelkedik-keskenyedik. Nagy történelmi presztízsbor létrehozása - ez Szepsy István célja, s olyan különleges minőségű italt ért alatta, amely kategóriájában mértékadónak számít és keresett a világban. A presztízsbort történelmileg jól ismert helyen, évszázadok óta tradicionális módszerrel, folyamatosan, szigorúan behatárolt eredetvédelem mellett, limitált mennyiségben, ismert márka keretei között kell termelni. Tokaji Aszú, hatputtonyos, 1996, Szepsy István 1Szepsy eredeti módon végiggondol mindent, s szuggesztíven képviseli választott értékeit. “Nem adtam fel akkor sem, amikor nem tudtam, másnap miből fogok ennivalót vásárolni a boltban. Vettem egy 0,3 hektáros kis földdarabot, nem engedtem a minőségből. Egyetlen kis hordó olyan borom volt, amit a saját értékrendszerem szerint készítettem, és vártam, hogy eljöjjön, aki megveszi literjét 65 dollárért. És eljött.” Az egyetlen kis hordóból azóta világhírnév lett; Szepsy a jövőre New Yorkban megjelenő, a világ 40 legjobb borászáról szóló könyvben az egyetlen magyar.

A Királyudvar befektetője, Anthony E. Hwang úr a Wine Spectatorban olvasott Szepsyről, iderepült, megkóstolta a mádi mester borát, majd közölte: vele akar dolgozni. Úgy egymilliárdot invesztált a borászatba, hogy a Szepsy-féle megalkuvásmentes, mitikus minőséget párosítsa a világpiacképes mennyiséggel. (Szepsynek magának Mádon és Tarcalon 20 hektárja van, a tarcali Királyudvar ügyvezetőjeként mintegy 100 hektár fölött diszponál. Minthogy saját tőkéin a csúcsminőség végett a világ egyik legalacsonyabb termésátlagával dolgozik, nincs elég palackja a piachoz. A Királyudvar méretei évi 70 ezer palack előállítását teszik majd lehetővé.)

Szepsy tehát a csúcsot célozza meg, hangsúlyozva: ahhoz, hogy a termékpiramis jó legyen, misztikusan magasan kell lennie ennek a csúcsnak. E szóban forgó magaslat nem lehet nagyon messze vizsgált borunktól, amely aranyszínű, mézes-hársas illatú, ízében némi kajszis felhanggal és melegséggel. Lágy, nem súlyos, harmonikus, hallatlanul szép bor, hosszú utóízében mint orgonapont zeng hosszan egy kék illat. A bor 15 ezer forint körüli ártól érhető el az igényes vinotékákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik