Gazdaság

Informatikai fórumok – Sok bába közt

Két új fórumot hívtak életre a múlt héten az információs társadalom hazai kiépítésének érdekében: létrejött a parlamenti informatikai bizottság, és vele párhuzamosan, de tőle függetlenül egy közhasznú alapítványt is létrehoztak neves informatikai szakemberek és kutatók.#<# Informatikai fórumok – Sok bába közt 1A kormánybizottság alakuló ülésén jelen volt Stumpf István kancelláriaminiszter, aki a kormány elkötelezettségéről beszélt az online Magyarország megteremtése tekintetében. A konkrétumokra térve Stumpf többek között arról számolt be a 15 fős bizottság tagjainak, hogy február 20-án a kormány elé kerül a digitális aláírást szabályzó törvény. Mint ismeretes, ennek életbe lépését januárra ígérte a kabinet, s garanciaként az ezzel és hasonló törvények kidolgozásával megbízott kormánybizottság felállítását emlegette tavaly tavasszal a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). Az elektronikus aláírás törvényi szabályozása az elektronikus kereskedelem szükséges, de nem elégséges feltétele: az új törvény megalkotásán kívül még jó néhány kapcsolódó paragrafust (például a számviteli törvényt) módosítani kell ahhoz, hogy az elektronikus aláírás valóban hiteles lehessen, ezzel egyelőre azonban a kormányzat nem foglalkozik. Az Egyesült Államokban októberben fogadták el a törvényt, Csehországban pedig tavaly júliusban írta azt alá Vaclav Havel. A csehek egyébként – amellett, hogy az internet használata gyorsabban terjed náluk – annyival is előttünk járnak, hogy már csatlakoztak a számítástechnikai és mobilkommunikációs eszközök vámját eltörlő Szingapúri Egyezményhez.

Stumpf István az informatikai bizottság ülésén úgy fogalmazott, hogy ebbe “beletörött a MeH bicskája”, a Pénzügyminisztérium ellenállása miatt egyelőre nem sikerült keresztülvinniük a csatlakozást. A kancelláriaminiszter az 1400 családnak kedvezményes hitelkonstrukció fejében számítógépet és internetcsatlakozást nyújtó Családi PC programot pilot-projektnek nevezte, amelyet több, a társadalom más rétegeit érintő akció követ majd. (A Figyelő számításai szerint egyébként a program nem nyújtott jelentősebb kedvezményt annál a hitelkonstrukciónál, amelyet a legtöbb számítógép-kereskedő kínál.)

Az új parlamenti bizottság alakuló ülésére meghívták a Matáv képviselőit is, hogy az internettarifákról beszámoljanak. Gecser Ottó, a távközlési cég vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a beszéd-, illetve internethívások szétválasztásának megvalósítása és a kapcsolási díj eltörlése után a cég nyitott arra a megoldásra is, hogy az internetes hívásokat a jelenleginél alacsonyabb áfával számlázzák.

Az Infonia közhasznú alapítvány mindeközben a civilszféra felöl próbálja meg az információs kultúrát terjeszteni. Céljaik közt szerepel olyan kiadványok és kutatások támogatása, amelyek az információtechnológia és a távközlés hatásait vizsgálják, illetve olyan kutatói ösztöndíjak megteremtése, amellyel fiatal, tehetséges szakembereknek adnak lehetőséget, hogy szakértelmüket ne valamilyen cég szolgálatába legyenek kénytelenek állítani. Havass Miklós, a kuratórium elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ő úgy látja: az informatikai kormánybiztosság a kezdeti kapcsolatépítések és helyzetfelmérések után megkezdte az érdemi munkát, de a tempó semmivel nem gyorsabb, mint ami az elmúlt évtizedekre volt jellemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik