Gazdaság

Adókedvezmény kisvállalkozóknak – Segít az X

A kisvállalkozások többsége az idén mentesül a társasági adóelőleg évközi fizetése alól. Az viszont sok vitát okoz még, hogy mi után érvényesíthető a kedvezmény.

Kilencszázezer forint megtakarítást is hozhat a most beadandó bevallás megfelelő kockájában elhelyezett “X” a kedvezményesen adózó mikro- és kisvállalkozások konyhájára – s a májusi adóelőleg-bevallás is hasonló összegű “nyereménnyel” kecsegtet. A társasági adótörvény január elsején hatályba lépett módosítása szerint ugyanis e vállalkozásoknak az első 10 millió forint nyereségük után nem kell társasági adót fizetniük, ha azt fejlesztésre, beruházásra fordítják.

Adókedvezmény kisvállalkozóknak – Segít az X 1AUTOMATIKUSAN. Az adóalap-kedvezmény már az idén fizetendő adóelőlegnél is figyelembe vehető, amennyiben az érintettek úgy nyilatkoznak az adóhatósághoz február 15-ig benyújtandó éves bevallás első oldalán, hogy a törvény szerint a 2000. év utolsó napján mikro- vagy kisvállalkozásnak minősültek. (A havi és negyedéves bevallók az egyes éves kötelezettségek különbözetét tartalmazó bevallásban tehetik ezt meg.) A törvény előírása szerint ebbe a körbe azok a vállalkozások tartoznak, amelyek 50 főnél kevesebbet foglalkoztattak, és 500 millió forint alatti mérlegfőösszeggel vagy 700 milliónál kevesebb árbevétellel rendelkeztek. “Számukra az adóhatóság automatikusan maximum 900 ezer forinttal csökkenti a 2001 első félévében esedékes társasági adóelőleget” – mondja Kristóf Andrásné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) társasági adó osztályának vezetője. Mindez azt is jelenti, hogy ezen vállalkozásoknak – a bemutatóra szóló részvényt kibocsátó társaságok kivételével – éves szinten maximum 1,8 millió forintig nem kell fizetniük társasági adóelőleget december végéig, s ez független attól, hogy volt-e beruházásuk vagy sem. Ha pedig decemberre kiderül, hogy esetleg a 10 millió forintnak a töredéke sem jutott fejlesztésre, akkor sincs nagy baj: az APEH nem bírságol, ha a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó az adóelőleg feltöltésére előírt határidőig, december 20-ig pótolja a mulasztást. Még jobban járnak az egyszeres könyvvitelt vezetők: őket feltöltési kötelezettség sem terheli, így az idén esedékes előleget csak jövő május végéig kell befizetniük. Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke is azt ajánlja a mikro- és kisvállalkozásoknak: ne habozzanak, vegyék igénybe az előlegfizetési kedvezményt, s ha mégsem jön össze a beruházás, majd fizetnek decemberben, vagy a jövő év májusában.

A társasági adóalap-kedvezmény jellemzőiMÉRTÉK



• Az elszámolt adóévi beruházás összege, de legfeljebb 10 millió forint

• A kedvezmény miatt az adóalap nem lehet negatív

FELTÉTELEK

• Az adózó mikro- vagy kisvállalkozásnak minősüljön

• A tulajdonosok kizárólag magánszemélyek legyenek

• A vállalkozás valamely, a törvényben meghatározott beruházást valósítson meg

KEDVEZMÉNYEZETT BERUHÁZÁSOK

• Korábban még használatba nem vett ingatlanok

• A korábban még használatba nem vett tárgyi eszközök közül a vállalkozó tevékenységét közvetlenül szolgáló erőgépek, erőművi berendezések, egyéb gépek, berendezések, műszerek és szerszámok, szállítóeszközök, hírközlő berendezések, számítástechnikai eszközök

• A tevékenységi profilt meghatározó vasúti, közúti, vízi és légi közlekedési eszközök, valamint az ezeken végzett beruházás

• Tenyészállatok

NEM KEDVEZMÉNYEZETT ESZKÖZÖK

• A számviteli törvény szerint az egyéb berendezések, felszerelések, járművek közé sorolt tárgyi eszközök, amelyek a vállalkozó tevékenységét csak közvetetten szolgálják; ilyenek különösen az egyéb üzemi (üzleti) gépek, berendezések, felszerelések, járművek, az irodai, igazgatási berendezések, felszerelések, az üzemkörön kívüli berendezések

Az adószakértő szerint kedvezően hat az intézkedés az érintett vállalkozói körre. “Bár első ránézésre nincs szó túl nagy pénzről, két-három év alatt már komoly összeget lehet ily módon például korszerűsítésre fordítani” – mutat rá Zara, hozzátéve: korántsem biztos, hogy a kedvezmény nélkül futná ilyen jellegű beruházásra.

JOGVITÁK VÁRHATÓK. A szakember egyúttal figyelmeztet is: rengeteg jogvitára ad majd alapot az adóhatóság és az adózók között, hogy nincs tisztázva pontosan, mi után vehető igénybe az adóalap-kedvezmény. A törvény a korábban még használatba nem vett ingatlanokat, valamint műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolt tárgyi eszközöket sorolja fel tételesen. Ugyanakkor az ingatlanok közül kizárja például az úgynevezett üzemkörön kívülieket – az adózó tevékenységével közvetlenül nem összefüggőket -, külön is kiemelve az üzem területén belüli lakóházat, valamint az elsődlegesen jóléti célt szolgáló épületet. Mint Kristóf Andrásné rámutat, a törvényalkotóknak az volt a célja, hogy főleg a termelési célú, tartós beruházásokat segítsék. Azt fontos feltételnek tekinti az osztályvezető, hogy mindenképpen új, először használatba vett ingatlanok után lehet csak igénybe venni a kedvezményt. Így értelmezése szerint nem adóalap-csökkentő tétel például a telek, a földterület sem, míg a telekkel együtt vásárolt új építésű gyárcsarnok, istálló, vagy esetleg panzió már igen. Egyéb eszközöknél pedig a számviteli törvény az irányadó; e szerint a kedvezmény a műszaki berendezésekre, gépekre, valamint a tenyészállatokra is vonatkozik, de ezekre is csak akkor, ha az adótörvény értelmében újnak minősülnek. A külföldről behozott használt tárgyi eszköz a statisztikai besorolás szerint például újnak minősül, az adótörvény szerint viszont már nem.

Az adóalap-kedvezmény igénybevételének másik fontos kitétele, hogy a tárgyi eszköz közvetlenül szolgálja a vállalkozó tevékenységét. Zara László szerint például egy könyvelő irodánál adóalap-csökkentő tétel lehet a számítógép, egy könyvelését korszerűsítő gépgyártó vállalatnál viszont már nem. Véleménye szerint gyakran nehéz lesz majd eldönteni: a vállalkozó tevékenységével közvetlen összefüggésben van-e az adott tárgyi eszköz.

S bár tavaly még sok vállalkozó úgy gondolta, hogy – a tevékenységéhez egyébként valóban szükséges – autóját adómentes pénzből veszi meg, ez csupán ábránd marad. A törvény egyértelműen fogalmaz: a kedvezmény kizárólag a tevékenységi profilt meghatározó közlekedési eszközök után jár. “Vagyis csak a taxisok személygépkocsi-vásárlása csökkenti az adóalapot” – szögezi le Kristóf Andrásné.

EGYÉNI GONDOK. Dacára annak, hogy az új kedvezmény nemcsak a társas, hanem az egyéni vállalkozóknak is jár, Váradi Júlia, a mintegy 100 ezer kisiparos érdekeit képviselő Iposz főtanácsosa szerint nem valószínű, hogy ebben a körben tömegesen igénybe vennék. “A kisiparosok éves szinten alig néhány százezer forint jövedelemre képesek szert tenni, sokuk napi megélhetési problémákkal küzd”. Így nem csoda, hogy e kör tagjai nem annyira új beruházásokon gondolkodnak, sokkal inkább azon, hogy február elején miből fizetik meg a 40 ezer forintos minimálbér radikálisan megnőtt közterheit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik