Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Éves mélyponton

A nemzetközi tőkepiacok borús hangulatához igazodva a BUX éves negatív rekordot döntött.

Jelentős árfolyammozgás jellemezte a nemizetközi tőkepiacokat az előző héten. Az amerikai tőzsdeindexek a múlt csütörtökig folyamatosan estek, a legnagyobb mértékben a technológiai és távközlési részvények piaca, a Nasdaq zuhant.

Piaci szakértők a befektetők idegességének fő kiváltó okaként a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon kezdete előtt kiadott figyelmeztető cégközleményeket (profit warning) jelölték meg. Mivel több tucat cég adott ki a várakozásoktól elmaradó adózás utáni eredményre utaló figyelmeztetést, ezek beárnyékolták a tőzsdei hangulatot.

Érdekes módon azonban a hét utolsó kereskedési napján fordulat következett be az amerikai piacokon. Az újjáéledő optimizmusban is a Nasdaq járt az élen, közel 8 százalékos napon belüli emelkedéssel. A feléledő derűlátás alapját részben a makrogazdasági adatok szolgáltatták: a kiskereskedelmi értékesítések volumene az Egyesült Államokban a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedett szeptemberben, ami eloszlatta a magas kamatszint miatt kialakult recessziós félelmeket. De hozzájárult a részvényvásárlási kedv élénküléséhez az egyik elismert brókerház vezető elemzőjének azon megállapítása is, miszerint az S&P 500-as index a jelenlegi részvényárfolyamok mellett 15 százalékkal alulértékelt.

Az amerikai tőzsde pénteki szárnyalása az európai piacokat is magával húzta, ám hogy ez a tendencia mennyire lesz tartós, az a következő öt hétben fog kiderülni. Ezen a héten 45 amerikai tőzsdei cég harmadik negyedéves gyorsjelentése várható, ezek ismeretében már valósabb képet lehet majd festeni az amerikai gazdaság állapotáról.

Hasonló pályán mozgott a Budapesti Értéktőzsde indexe is. A BUX a múlt pénteken 7800 pont alá süllyedve éves negatív rekordot döntött. A nemzetközi tőkepiacok borús hangulata mellett ebben szerepet játszott a várakozásokat meghaladóan 10 százalék fölé emelkedő infláció és a jegybank ezt követő 1 százalékos alapkamat-emelése is.

Az elmúlt napokban is a vegyipari cégek voltak a tőzsdei kereskedés főszereplői: kiderült például, hogy az osztrák OMV részesedést szerzett a Molban. Továbbra is emelkedik a TVK árfolyama, amit a Mol és a Gazprom közötti vetélkedéssel hoznak összefüggésbe, 7 ezer forint körüli szinten stabilizálódott viszont a BorsodChem kurzusa. A hét egyik vesztese a Matáv, viszont e papírt a jelenlegi, egy évvel ezelőttinek megfelelő árszinten több elemző is vételre ajánlja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik