Gazdaság

ELADÓ KLÓNOK – Az első tehénárverés

Aukcióra bocsátották a legjobban tejelő amerikai tehén, Mandy klónozott utódait. A világon először került sor biotechnológiai úton előállított szarvasmarhák eladására a madisoni World Diary Expón. Bár az állatok még nem születtek meg, kikiáltási áruk 100 ezer dollár volt, Mandy természetes úton született borjainak hétszerese.

Az Infigen biotechnológiai cég jó üzletet lát a kivételes képességű tenyészállatok klónozásában, mivel az utódoktól a szülővel teljesen megegyező tulajdonságok várhatóak. A cég képviselője, Peter Steinermann szerint a klónozással szaporított állatok túlélési esélye ugyan kisebb, s többségük egyelőre még elpusztul a születés után, az életben maradt példányok viszont jó áron értékesíthetőek.

A szarvasmarhák klónozása a nevezetes skót birka, Dolly előállításával megegyező módon történik. Mandy “szaporításához” decemberben fognak hozzá. A kutatók a tehén fülének egyik sejtjéből kivett sejtmagot ültetik a petesejt sejtmagjának helyére, az osztódó embriót lombikban nevelik, majd visszaültetik az anyaállatba. A klónozott borjak természetesen nagyon drágák, valószínűleg drágábbak annál, hogy egy átlagos állattenyésztő megvehesse, ráadásul megoszlanak a vélemények arról, vajon biztonságos és etikus-e klónozott háziállatok kereskedelmi forgalmazása. A kutatók többsége úgy véli, a biotechnológiai úton előállított állatokban rejlő lehetőségeket a gyógyszeripar jobban kiaknázza majd, mint a mezőgazdaság. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik