Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Forgalmas forróság

A kánikula ellenére a hét közepére a Budapesti Értéktőzsdére is visszatért az élet, közepes forgalom mellett jelentős árfolyam-emelkedés történt.

Szokásos nyári stagnálás ült rá a múlt héiten a nemzetközi tőkepiacokra. Igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának e hét keddi, a kamatszintekről döntő ülése előtt az intézményi befektetők inkább kivártak. Annak ellenére tartózkodtak az újabb pozíciók megnyitásától, hogy a piaci szereplők többsége nem várt kamatemelést a mostani üléstől. A Fed – lapzártánk után született – döntésében szerepet játszott az inflációs félelmek oldódása is, és sokak szerint az intézmény elnökének, Alan Greenspannek már figyelembe kell vennie a közelgő novemberi elnökválasztást, hiszen a kamatemelés e politikai topeseményt is befolyásolja.

Eseménydúsabb volt az élet Budapesten. Jóllehet a gyorsjelentések vegyes képet mutattak a cégekről, a múlt kedden és szerdán lendületet kapott a BUX, s két nap alatt 3,5 százalékot emelkedve 8600 pont felett zárta a napot. Ez igencsak jó hír volt a részvénytulajdonosoknak, hiszen a június eleje óta folyamatosan lemorzsolódó index már több mint két hónapja meg sem közelítette ezt az értéket. Kedden a gyógyszergyári részvényekkel kezdődött a minihossz, míg szerdán a külföldiek által legkedveltebbnek számító blue chipekkel folytatódott. A Matáv árfolyama ezen a napon 5 százalékot emelkedett, az OTP pedig több mint 3 százalékkal drágult. E napon lábadozott a “gázár-balesetben” szerzett sebeit nyalogató Mol is, a kereskedés végére 2 százalékot drágult. A következő napokban azonban a Molnak és a Matávnak is lemorzsolódott az ára, így végül az egy hét alatti árváltozás csak a Richter, az Egis és a Rába esetében lett pozitív, ezeknél viszont nem akármilyen mértékben: a Richter részvényesei 9,3, az Egiséi 6,4, az Rába-papírok tulajdonosai pedig 7,4 százalékos emelkedést könyvelhettek el egy hét alatt. A hét vesztese 5,4 százalékos árfolyamcsökkenéssel a Graphisoft volt, de kismértékben gyengült a BorsodChem, a Danubius és a Primagáz is.

Az utóbbi napok egyik legizgalmasabb papírja a Démász volt. Először igencsak örült mindenki, amikor kiderült, hogy a vártnál jobb eredményről beszámoló áramszolgáltató papírját vételre ajánlja a Merrill Lynch, aztán pedig kellemetlenül érintette a piacot, hogy tetemes méretű eladásra szánt csomag jelent meg, s ez időlegesen lenyomta az árat, ami a hét egészét figyelembe véve mégis 3,5 százalékkal nőtt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik