Gazdaság

FLEXTRONICS – Terjeszkedőben

A szingapúri központú, de főként az Egyesült Államokban tevékenykedő, elektronikai termékek szerződéses gyártásával foglalkozó Flextronics bejelentette, hogy 640 millió dollárnak megfelelő összegért felvásárolja a hasonló profilú, ugyancsak szingapúri JIT Holdingsot. A piacokon némi meglepetéssel fogadott ügylet keretében a Flextronics 42 százalékos felárat fizet a JIT-ért, amely ezután 100 százalékos tulajdonú leányvállalatává válik. Tulajdonosai újonnan kibocsátandó Flextronics-részvényekben kapják meg a vételárat.

Mindkét cég elsősorban amerikai megrendelőknek szállít elektronikai eszközöket, s mindkettő jelen van Magyarországon is. A Flextronics ez évre 250 milliárd forintos árbevételt vár. Fő megrendelője a Motorola, melynek mobiltelefonokat gyárt. A JIT budapesti gyára ugyanennek a cégnek készít mobiltelefonokat, s bár korábban bejelentette, hogy az elkövetkező két évben 40 milliárd forintos beruházással kívánja növelni gyártókapacitását, ez az elképzelés most kérdésessé vált. Az akvizíció részleteit ismertve Ash Bhardwaj, a Flextronics ázsiai és csendes-óceáni térségekért felelős igazgatója elmondta, hogy az ügylet nyomán szükségesnek bizonyulhat visszafogni a JIT magyarországi terjeszkedési terveit, mivel azok egybeesnek a Flextronics hasonló szándékaival.

Egyébként a cégóriás magyarországi üzemeiben – Sárváron, Tabon, Zalaegerszegen és a nyíregyházi ipari parkban – jelenleg 9 ezren dolgoznak, s a fejlesztések révén a munkavállalók száma a cég eredeti tervei szerint december végéig eléri a 11 ezret. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik