Gazdaság

NÖVEKVŐ DEFICIT – Elégedett szakértők

Elemzői vélemények szerint a folyó fizetési mérleg júniusi alakulása összhangban van az előrejelzésekkel, s a deficit az év végén várhatóan nem fogja meghaladni a 2 milliárd eurót.

A júniusi mérleg 399 millió eurós hiánya – miközben jócskán, 31 millió euróval magasabb, mint a korábbi előrejelzések – nem okozott meglepetést, a szakértők nem aggódnak a profitkivonás mértéke miatt. Az első hat hónap összevont egyenlege így 830 milliós hiányt mutat, s ez az elemzők szerint még mindig kedvezőnek számít.

Az áruforgalomban júniusban 198 millió eurós hiány keletkezett. A kivitel dinamikusan növekedett, értéke 746 millió euróval volt több, mint 1999 júniusában. Ugyanakkor a mérleg – megfelelően a GKI prognózisának – romlott. Már korábban is látható volt ugyanis, hogy az ország energiaszámláját jelentősen megemeli a magas olajár. Az első öt hónap alatt a külkereskedelmi deficit megközelítette az 1,57 milliárd eurót, 430 millióval meghaladva az egy évvel korábbi értéket.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 429 millió eurós nettó jövedelemkiáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetés múlta felül 153 millióval a tavalyi megfelelő adatot. Belyó Pál, az Ecostat igazgatója azonban nem tarja aggasztónak a júniusi profitkivitelt, s úgy véli, e mutató az év egészében nem éri el a tavalyi 900 millió eurós szintet. A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege ebben a hónapban 74 millió euró volt.

Kedvezően alakultak az idegenforgalom adatai, az ágazat júniusban 227 millió eurós többlettel zárt. Megjegyzendő, hogy a GKI például a most közölt több mint 1 milliárd eurós hat havi egyenlegnél is nagyobb többletet várt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik