Gazdaság

KAMATKÁRTYA – Egyelőre talonban

Az euró dollárárfolyama az utóbbi hónapok legalacsonyabb szintjére, 0,9011 dollárra süllyedt azt megelőzően, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kormányzói az irányadó kamatlábak változatlanul hagyása mellett döntöttek a múlt héten. A bejelentés után megnyugodtak a piacok, és lefékeződött az euró mélyrepülése.

Az ECB legutóbb június 8-án emelt kamatot, akkor azonban a várakozásoknál nagyobb mértékben, kerek 1 százalékponttal. Pénzpiaci elemzők most úgy vélekedtek, hogy az eurót segítendő, valamint az inflációt kordában tartandó, a közös jegybank ismét a kamatfegyverhez nyúl, mihelyst véget ér a nyári szabadságolás. (Az intézmény kormányzói, akik egyes hírek szerint a múlt héten csak telefonon egyeztettek, várhatóan augusztus 31-én ülnek össze ismét.)

Nem húzott a monetáris gyeplőn a Bank of England sem. A múlt csütörtöki döntést megelőzően a brit gyáriparos szövetség (CBI), a brit kereskedelmi kamarák szövetsége (BCC) és a szakszervezeti központ (TUC) egyaránt erre szólította fel a központi pénzintézetet, annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés üteme – bár fékeződik – továbbra is erős a szigetországban. A nyári hónapokban az infláció is gyorsult, ugyanakkor tény, hogy a jelzálogkamatok nélkül számított fogyasztói kosár áremelkedése továbbra sem érte el a kormány által meghatározott 2,3 százalékos küszöbszámot. Londoni értékelések szerint a brit központi bankot most az inflációs tényezők izgatják. Ilyennek értékelik a kormány nemrég bejelentett, három évre 43 milliárd fontot előirányzó pótköltségvetési tervét a közszolgáltatások javítására. A termelők ugyanakkor továbbra is panaszkodnak a font erősségére, amely hátráltatja az exportot. A héten a japán Nissan autógyár elnöke személyesen járt el Tony Blair miniszterelnöknél, tudomására hozván, hogy a font felértékelődése miatt felülvizsgálják a Micra modell angliai gyártásáról szóló terveket. Az esetleg kedvezőtlenné váló beruházói döntések miatt növekedhet a munkanélküliség. E sokféle meggondolás kereszttüzében helyezkedett a brit központi bank a jól bevált “wait and see” (majd meglátjuk) álláspontra. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik