Gazdaság

DOHÁNYPER – Bűnös gyártók

Tüdőrákot, szívbetegséget és még további tizennyolc nyavalyát okoztak félmillió floridai állampolgárnak, fizessenek hát büntetésképpen 145 milliárd dollárt – ezt az ítéletet hozta első fokon egy miami bíróság az Egyesült Államok dohánygyárai ellen két évvel ezelőtt indult úgynevezett gyűjtőperben. A hattagú esküdtszék döntése szerint a vállalatok ötven éven keresztül nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat a dohányzás ártalmairól, következésképp kártérítési felelősség terheli őket az egészségkárosodások miatt. Az ítélet értelmében a világ legnagyobb dohánygyártójának számító, az amerikai piac felét uraló Philip Morris mellett további négy termelő cég, valamint az ágazat által alapított két kereskedelmi szervezetnek is fizetnie kell (lásd a táblázatot). Az esküdteket nem hatotta meg az alperesek ügyvédjeinek azon érve, hogy ekkora kártérítési kötelezettség csődbe viszi a vállalatokat. Az üzleti realitások alapos ismeretéről tanúskodó reakció ez volt: tessék árat emelni. A hat dühös ember eltökéltségén az sem változtatott, hogy néhány éve a gyártók már kényszeregyezséget kötöttek az államokkal, amelynek értelmében 2021-ig összesen 246 milliárd dollárt fizetnek kártérítés címén.

Biztosra vehető azonban, hogy az elsőfokú ítélet nem emelkedik egyhamar jogerőre, s így pénzügyileg voltaképpen nem is érinti a cégeket. A felperesek félmillió floridai dohányos képviseletében fordultak a bírósághoz, az alperesek ügyvédei viszont arra készülnek, hogy a fellebbezési eljárás során esetről esetre megkérdőjelezik a kártérítési igényeket.

Az ítélethirdetést követő sajtótájékoztatón Dan Webb, a Philip Morris ügyvédje elmondta: ha Florida állam száz bírót ráállít az ügyre, az egyes fellebbezési tárgyalások lefolytatása akkor is körülbelül 75 évet vehet igénybe. Szakértők ennél reálisabb eshetőségnek tartják azt, hogy a felek peren kívül megállapodnak egy szerényebb kártérítési összegről. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik