Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Kormányzati medve

Minden bizonnyal az egész tőzsdei hangulatra rányomja a bélyegét a közeljövőben a kormány gázár-, illetve gyógyszerár-képzésében tanúsított magatartása. Amellett, hogy ennek rossz üzenete van a befektetők felé, az sem mellékes, hogy a Mol és a két gyógyszercég a BUX kosarának egyharmadát adja.

Bakonyi Zoltán, a Német Befektetési Rt. elemzője az olajtársaságtól nem vár a piaci átlagot meghaladó teljesítményt, hiszen a gázüzletág idei vesztesége akár 100 milliárd forint is lehet, ami a Mol jelenlegi kapitalizációjának egynegyede. A Matáv eredménybővülési üteme várhatóan lassul, miután a tarifák – a mobiltelefóniában a Vodafone belépésével felerősödő verseny miatt, míg a vezetékes hívásoknál a liberalizációra való felkészülés következtében – nyomottabbá váltak. Az OTP-ről mostanában nem jelent meg kedvezőtlen hír, és remélhetőleg a Hajdú-Bét sztori sem okoz már újabb meglepetéseket. Rövid távon némileg negatív hatással lehet a cseh bankrendszer ingatag helyzete, ám néhány hónapos távlatban biztatóak az állami árszabályozás által nem sújtott, a külföldi befektetők által igen kedvelt, kiegyensúlyozott jövedelemtermelő-képességgel rendelkező bankpapír árfolyamkilátásai.

A kisebb vállalatok közül a Danubius alulértékeltsége már régebb óta ismert, ám a jövőben várhatóan javul a kommunikáció a befektetőkkel, ami jótékony hatással lehet az utóbbi fél évben Csehországban terjeszkedő vállalat megítélésére. Az európai hírű cseh gyógyfürdők felé fordulás Bakonyi szerint azért is igen biztatónak tűnik, mert a gyógyszállók kihasználtsága az átlagosnál hagyományosan jóval magasabb és egyenletesebb, továbbá nagyobb a jövedelmezőbb szolgáltatások aránya is. A Pannonplast sikeresen halad stratégiája megvalósítása felé, melynek része a műszaki műanyagok stratégiai megrendelők részére történő értékesítése. –

Német Befektetési Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik