Gazdaság

ZWACK – Kitörési kísérlet?

Jelentős árfolyammozgást produkált az elmúlt héten az általában alacsony likviditású Zwack-részvény. Az Unicumról ismert társaság papírja a pünkösdöt követő kedden, a hét első kereskedési napján 9 százalékot emelkedett, árfolyama 8445 forintra nőtt az előző napi 7750 forintos záróárról. Mindezt a Zwack esetében kiugrónak nevezhető forgalom kísérte.

Szerdán a forgalom megszokott szintre történő visszaállását az előző napi nyereséget meghaladó mértékű árfolyamesés kísérte. Csütörtökön és pénteken a korábbi 7700-7800 forintos szinten stabilizálódott a Zwack árfolyama.

A csökkenés összefügghet a Zwack stratégiájának módosulásával. A likőripari társaság egy éve pozícióban lévő menedzsmentje ugyanis a korábbiaknál erőteljesebben kíván a növekedésre koncentrálni, ami egyrészt nagyobb exportot, másrészt a minőségi borok kereskedelmének kiszélesítését jelenti. Mindkét tevékenységnek jelentős marketingköltség-vonzata lehet, ami a jövőben veszélyeztetheti a társaság eddigi bőkezű osztalékfizetési politikáját. A növekedési stratégia eredményei pedig egyelőre bizonytalanok.

Érdekes lehet, hogy a július végén, augusztus elején napvilágra kerülő első féléves jelentés milyen forgalmi adatokat tartalmaz majd, hiszen az első negyedévi várakozásoknál némileg gyengébb számokat a második negyedévre eső húsvéti ünnepek “forgalomeltérítő” hatásával indokolta a társaság.

A Zwack ma a tőzsde egyik legalacsonyabb P/E-mutatójú (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) részvénye. Az elemzők az idei évre 1300 forint körüli egy részvényre jutó eredményt várnak, ezt elosztva a 7700 forintos részvényárral, 6 alatti P/E-érték jön ki. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik