Gazdaság

AZ ONLINE INFORMATIKAI RT. VEZÉRIGAZGATÓJA – Garázsból indulva

Miként válik egy kockás inges, kissé befelé forduló programozóból néhány év alatt egy közel milliárdos saját tőkéjű szoftvercég tulajdonos-vezetője, döntéshozója? A kérdésre Deák László, az Online vezérigazgatójának példája ad választ.

Ha vissza tudnánk pörgetni az idő kerekét a rendszerváltás idejéig, akkor Deák Lászlót, a tavaly már 1,3 milliárd feletti árbevételű Online Informatikai Rt. vezérigazgatóját egy szinte csak a számítógépének élő, fiatal műszaki értelmiségi ifjúként láthatnánk. A villamosmérnökként végzett tehetséges programozó srácban azonban több kurázsi és dinamizmus volt már akkortájt is, semmint hogy egy szoftvercégnek adja el tehetségét évtizedeken át. Hét társával, 1989-ben merész lépést tett a huszonéves fiú: önállósított egy számítástechnikai kisszövetkezet, a Számszöv berkein belül egy banki szoftvereket író csapatot – mindez a mai eredményeket látva nem volt rossz döntés.

“Akkoriban harminc havi fizetésből lehetett számítógépet vásárolni, így a cég szinte minden vagyona a Számszöv által apportált 4-5 lelakott számítógép volt” – emlékszik vissza a kezdetekre a menedzser a többszintes, saját tulajdonú óbudai irodaház tágas szobájában ülve. Nyolcan írták az első nagy megrendelésük teljesítéséhez a banki szoftvert, átlagosan napi 16 órát dolgoztak. “Én általában éjszakánként programoztam, munkatársam pedig nappal dolgozott.” A gépek ugyanis állandóan üzemeltek, miután két embernek kellett osztozni egy-egy akkor még méregdrága XT-n. (A ma már múzeumi darabnak számító, csigalassúságú komputerek ára annak idején 300 ezer forint körül járt.)

Az első sikert a csapat 1989 tavaszán, a “Trabant-Gorenje korszak” virágzása idején érte el. A fiatalok éppen jó időben, s a legjobb helyen voltak. Az országban már lehetségessé vált “keményvalutát” elhelyezni a bankokban, ám szinte azonnal jelentkezett a gond: a régi, kartonos nyilvántartással lehetetlen volt kiszolgálni az érdeklődők tömegeit. A Számszövnél banki tapasztalatokat szerzett programozók észrevették a piaci rést: a multinacionális cégek nagyon lassan mozdultak. A dinamikus, és a multiknál sokkal olcsóbban dolgozó team viszont nekilátott, és hat hónap alatt, az említett napi 16 órás munkával, jól működő rendszert alakított ki. Ezt az idők folyamán egy tucat bank használta, körülbelül 250-300 fiókban, azaz a devizaszámlák ötödének kezelése az Online programjával történt.

Deák László karrierjében a második jó döntésnek egy integrált banki rendszer kifejlesztésébe beleölt rengeteg idő, energia és pénz volt. A szerényen BOSS-nak (Bank Operating Software System) keresztelt termék azután szintén sikeres lett: mára lényegében ebből az alkalmazásból, illetve annak a folyamatosan fejlődő változataiból él a vállalkozás. Ez az üzletileg jó döntés viszont komoly fordulatot hozott a korábban csupán maroknyi, összeszokott programozót irányító Deák László életében.

Az öt évvel ezelőtt elkészült termék nyomán az eredeti méret sokszorosára duzzadt a cég. Miközben Deák László lelkében továbbra is programozó maradt, vezetővé kellett válnia. Saját bevallása szerint ez egyáltalán nem volt könnyű átalakulás, sőt néha szinte lehetetlennek tűnt a váltás. Végül mégis sikerült, talán annak köszönhetőn, hogy már a kamaszévei alatt is szívesen vállalt szervezői feladatokat, közszerepléseket. Az egyetemi évek alatt még saját színdarabjukban is szerepelt. Később a kollégiumi szobatársaikkal együtt szervezték a Schönherz Kollégium berkeiben ma is működő Új Vár Klubot.

“A szervezői-vezetői feladatokat tanulással is el lehet sajátítani, s ilyen előélettel is lehet látványos eredményeket elérni” – vallja Deák. Ugyan elsőre nem sok újdonság akad egy-egy menedzsment szakkönyvben, mégis jól megfogják a lényeget, elhelyezik a hangsúlyokat, és több remek ötletet adnak egy-egy meglévő probléma megoldásához.

Erre szükség is van, hiszen ma már 120 fő dolgozik a cégnél, ami ha nem is 16 órányi, de napi 10-12 órás munkát ad a résztulajdonos vezetőnek. Talán ennek az elhivatottságnak is köszönhető, hogy a 37 éves vezérigazgatóból még nem lett családapa. “Pedig most már nem lehet túl sokáig elodázni a döntést” – mondja mosolyogva. Egyébként tíz éve együtt él barátnőjével, sőt már az eljegyzés is megtörtént. Miután ma már csupán pár év van hátra az “igazi” családalapításig, ezért a “csináld magad” cég felépítése után szeretné normális szintre csökkenteni a munkával töltött időt a cégvezető.

A pihenésre azért most is akad alkalom, hétvégenként már csak nagyon ritkán, komoly projektek idején lehet az íróasztal mögött látni Deák Lászlót. A hétvégéket így otthon töltheti élete párjával, sőt évente két-három alkalommal hosszabb időre elutaznak. Kedvenc célpontjuk Olaszország, oda járnak síelni vagy a búvárkodás egyszerűbb válfaját űzni. A déli ország “közel van” az autóimádó cégvezetőnek, elegáns és gyors 12 hengeres luxus BMW-je számára nem akadály az a néhány száz kilométer. “Az autóm mindig is jobb volt, mint a lakásom, az üzleti partnerek előtt nem is szívesen emlegettem, hogy egy 40 négyzetméteres panellakásban élek” – idézi fel a vezérigazgató. A helyzet azóta valamelyest változott: két évvel ezelőtt végül egy társasházi lakásba költözött egy budai domboldalon, igaz – jegyzi meg – főleg az autó miatt kellett váltani: a lakótelepen nem volt garázs a sokmilliós értékű luxuslimuzinnak.

1989-ben nyolc programozó, köztük Deák kivált a Számszövből, megalakult az Online Kft. Már abban az évben megjelentek első sikerprogramjukkal. 1995-ben jöttek ki a BOSS névre keresztelt integrált banki szoftverrel, 1998-ban pedig részvénytársasággá alakult az Online.

Szabadidejében utazik, síel, búvárkodik. Barátnőjével egy budai társasházban lakik. Szereti a klasszikus muzsikát, a nyolcvanas évek funky és soul zenéjét, valamint a szépirodalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik