Gazdaság

STRATÉGIÁT VÁLTÓ FEDEZETI ALAPOK – Soros kapcsolás

Az IT korszak Soros Györgyöt és a többi idősebb, eddig sikeres pénzgurut is új befektetési szemléletre kényszeríti.

Nagyon le lesz sújtva dr. Mahathir, hiszen többé nem kárhoztathat engem a saját hibáiért, azokkal neki magának kell szembenéznie – élcelődött Soros György némi keserűséggel a minap a malajziai miniszterelnök kárára, aki három éve töretlenül őt vádolja az 1997-es ázsiai válság kirobbantásával. Soros visszavonul a nagy kocázattal járó, agresszív befektetésektől. Átszervezi első számú alapját, a jelenleg 8 milliárd dollárt kezelő Quantum Fundot, továbbá az 1,2 milliárd fölött rendelkező Quota Fundot. A Quantum ezentúl a kisebb haszonnal kecsegtető, de egyben alacsonyabb kockázattal járó ügyletekre összpontosít, hogy stabil hátteret teremtsen tulajdonosa jótékonysági tevékenységéhez. Ennek megfelelően át is keresztelték, az új elnevezés – Quantum Endowment Fund.

Számos elemző szerint Soros döntése egy korszak végét jelzi. A lépésnek voltak már előjelei, például a Julian Robertson vezette, másfél év alatt 22 milliárd dolláros befektetési értékről 6 milliárdra zuhanó Tiger-csoport hat alapjának néhány héttel korábbi bezárása, illetve több más, hasonlóan látványos kudarc. Leáldozott a napja azoknak a régi módszerekkel dolgozó fedezeti alapoknak – hedge fundoknak -, amelyek a részvény- és valutaárfolyamok változásaira spekulálva óriási összegeket befektetve tettek szert csillagászati profitra az utóbbi húsz-harminc évben. Ezek az intézmények a befektetők náluk elhelyezett pénzének egy részét valamely nagyon kockázatos szektor papírjaiba forgatják, míg egy másik hányadért az azzal ellentétes irányban mozgó szektoron belül vásárolnak. A hazardírozást pedig, miként a kockázatos befektetések felvállalását, az teszi lehetővé, hogy többnyire offshore paradicsomokban jegyezték be azokat, a Quantumot például Curacaón, ahol semmiféle szabályozás nem köti meg a kezüket.

A Quantum és a Quota nem zár be, de mindkettő vezetője – Stanley Druckenmiller, illetve Nick Roditi – megválik a posztjától. Előbbi helyét a Bankers Trusttól tavaly szeptemberben elcsábított Duncan Hennes veszi át afféle válságmenedzserként, míg Roditi örökébe egy eddig meg nem nevezett “kívülálló” lép. A válság immár tagadhatatlan. A 31 éve alapított Quantum Fund, amely 1989, azaz Druckenmiller hivatalba lépése óta átlagosan 30 százalék fölötti éves nyereséget produkált, az idei esztendő első négy hónapjában közel 22 százalékot vesztett értékéből. Már a múlt év is kis híján csúfos bukásként került be a cégkrónikába, de akkor a hasonló arányú év eleji veszteséget Druckenmillernek még sikerült kiegyensúlyozni és 35 százalék körüli nyereséggé változtatni azzal, hogy az utolsó hónapokban hajlandó volt high-tech részvényekbe befektetni, amitől addig ódzkodott. Az IT-papírok Nasdaq-rengető március végi összeomlása azonban a Soros-alapok alól is kirántotta a talajt.

Szakértők szerint a Quantum Fund visszavonulását számos más tényező is siettette. A gazdasági környezet igazából túl stabillá vált, s erősen szűkíti a Soros Györgyöt és a hasonszőrű befektetési szakembereket egykor naggyá tévő módszerek alkalmazásának mozgásterét. Az infláció világszerte 30 éves mélyponton van, az euró bevezetése pedig megfosztotta a pénzgurukat az európai arbitrázs lehetőségektől. A tetejébe Druckenmiller csapata hibásan az európai valuta árfolyam-emelkedésére spekulált. Emellett az új technológiák révén mára az információhoz jutás is olyan általánossá vált, hogy vajmi kevés az esély exkluzív értesülésekkel versenyelőnyhöz jutni.

Soros György többek között azzal szerzett nevet magának, hogy 1992-ben – 1 milliárd dollárt bezsebelve – padlóra küldte és az európai valutaváltási rendszerből (ERM) is kikényszerítette Nagy-Britanniát a font elleni 10 milliárdos spekulációjával. A mostani mindazonáltal a Quantum-csoportnak korántsem az első melléfogása. Felkészületlenül érte például 1987-ben a globális tőzsdekrach, 1994-ben pedig mintegy 600 millió dollárt bukott a japán jen esésére játszva. Két esztendeje az oroszországi pénzügyi összeomlás is érzékenyen érintette. Elsősorban a kétmilliárdos veszteséget okozó rubelválságnak tudható be, hogy a “fekete augusztus” után két hónappal Soros felszámolta a 2,5 milliárd dolláros tőkeértékének egyharmadát elbukó Quantum Emerging Growth Fundot, s egyben átszervezte az egész csoportot.

A mostani átstrukturálás valóban egy korszak vége. A becslések szerint a fedezeti alapok jelenleg 450 milliárd dolláros szegmensének azonban nem alkonyult be végleg, csupán az új viszonyokhoz alkalmazkodni nem képes dinoszauruszok hagyják el a terepet. Miként arra Soros is rámutatott: temérdek kisebb alap működik, amelyek előtt változatlanul nagy lehetőségek állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik