Gazdaság

RICHTER – Erőtlen kezdés

Januártól március végéig 4,56 milliárd forintos adózott eredményt ért el a Richter Gedeon Rt. Ez az összeg mindössze 1,7 százalékkal haladja meg a bázisadatot, dollárra átszámítva pedig 12,1 százalékos csökkenést jelez. A gyógyszergyártó értékesítési árbevétele 11,1 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, viszont dollárban kifejezve e mutatónál is 4 százalékot meghaladó a csökkenés. A várakozásoktól elmaradó számokért a gyenge hazai kereslet okolható, hiszen az exportpiacokon dollárban számítva is több mint 15 százalékkal sikerült növelni az eladásokat. Relációs bontásban a legdinamikusabban az európai és az amerikai kivitel nőtt, ezekre a piacokra összesen 19,2 millió dollárért szállított gyógyszert a Richter. E külföldi eladások kétharmada hatóanyag volt, de jelentős – és folyamatosan bővül – a generikus termékek kivitele is. A cég második legjelentősebb külső felvevőpiaca továbbra is a FÁK-térség, ahol 17,1 millió dollárnyi Richter-termék kelt el.

A hazai értékesítés jelentős visszaesését (forintban 22, dollárban 32,5 százaléknyi) az áremelések, valamint a kereskedői és fogyasztói készletezés elmaradásával magyarázzák, továbbá azzal, hogy az idén nem volt a tavalyihoz hasonló jelentős influenzajárvány, ami visszavetette a Richter által forgalmazott OTC-termékek vásárlását.

A társaság – 9,6 százalékos részesedéssel – őrzi vezető helyét a magyar piacon. Az üzleti tevékenység eredménye forintban számolva 10,3 százalékkal nőtt, míg dollárban 4,4 százalékkal csökkent. Több mint a felével esett, 314 millió forintra apadt le a pénzügyi tevékenység nyeresége.

Az első negyedév alapján az egy részvényre jutó adózott eredmény 241 forint, így az elemzők által korábban az idei évre várt 1000 forint körüli EPS (egy részvényre jutó eredmény) eléréséhez igen erős negyedik negyedévre vagy az eddigieknél is dinamikusabb exportnövekedésre lesz szükség. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik