Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Jó vásárlási lehetőség

Egyes tőkepiaci elméletek szerint egy éven belül csak néhányszor jön el a pillanat, amikor érdemes részvényvásárláson gondolkodni. “Most éppen ilyen időszakot élünk” – véli Németh Zoltán, az OTP Értékpapír Rt. elemzője. Az amerikai pesszimizmust ugyanis nem egy nagyobb árcsökkenés nyitányaként, hanem egészséges korrekcióként, az árarányok helyrebillenéseként értékeli a szakember. Ezért az elkövetkező hónapokban az ár-emelkedésre lát nagyobb esélyt.

A tőzsdei társaságok első negyedéves teljesítménye a szakértő szerint a felfokozott várakozásoknak is megfelel majd, már csak azért is, mert nagyon alacsonyak a kiinduló értékek. (Az orosz válság ugyanis éppen egy évvel ezelőtt hagyott mély nyomot a cégek teljesítményén.) Miután mind a vállalatok, mind pedig a magyar gazdaság egészének helyzete optimizmusra ad okot, a részvények arányát is viszonylag magasan, 55 százalékban állapította meg a szakértő.

A részvények között a legnagyobb súllyal – 20 százalékkal – a Mol kapott helyet. A döntést a jelenlegi nyomott árszint mellett azzal indokolja Németh Zoltán, hogy a látványos drágulást követően most csökkenő olajárak extraprofitot hoznak a cégnek. A kőolaj-finomítás során keletkező termékek ára ugyanis lassabban, illetve később csökken, mint a nyersolajé. A gázárképlet hiánya ugyanakkor még rányomja a bélyegét az árfolyamra. Ám amint pozitív fejleményekre van kilátás, a papír pillanatok alatt alulértékeltté válik. Az utóbbi hetek legrosszabbul szereplő két blue chipje, a Matáv és az OTP szintén nagy súlyt kapott, hiszen a két cég növekedési kilátásai egyáltalán nem romlottak, csupán a megítélésben történt változás a nemzetközi hangulat hatására. A TVK portfólióba kerülését az elemző az első két negyedévnek – a vegyipari ciklus alakulása miatti – optimista eredményvárakozásával indokolja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik