Gazdaság

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Hiánycsúcs

Soha nem látott szintre, a januári 27,45 milliárdról 29,24 milliárd dollárra nőtt februárban az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje. A múlt év első két hónapjában 34,8 milliárd dolláros hiányt regisztráltak, ehhez képest az 56,7 milliárdos érték több mint 60 százalékos növekedést jelent.

William M. Daley kereskedelmi szerint a deficit megugrása elsősorban a magas kőolajárnak tudható be. A januári 23,18 dollár után februárban átlagosan 25,01 dollárba került a nyersolaj barrelje, miáltal az olajimport értéke 6,5 milliárd dollárra emelkedett. A teljes amerikai behozatal így – 1,64 milliárdos havi növekménnyel – 113,43 milliárd dollárt tett ki februárban. Eközben az export 156 millió dollárral, 84,19 milliárd dollárra csökkent, főként azért, mert a Boeingnél lezajlott sztrájk következtében a polgári repülőgépek külföldi értékesítése 900 millió dollárral visszaesett.

Elemzők szerint a kereskedelmi mérlegben az utóbbi években tapasztalt szinte folyamatos romlás arra vezethető vissza, hogy az 1997-es ázsiai válság óta az Egyesült Államok gazdasága a fő kereskedelmi partnerekénél lényegesen gyorsabb növekedést mutat, ami – a dollár erősségével ki-egészülve – az import emelkedését és az exportértékesítési lehetőségek relatív gyengülését vonja maga után. Emellett a magas import masszív lakossági keresletről is tanúskodik, így a romló kereskedelmi adat újabb érv lehet a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed számára ahhoz, hogy monetáris szigorítással próbálja elejét venni az infláció megugrásának, és előmozdítani a megtakarítások növekedését. –

Az olajárakra figyel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik