Gazdaság

AMERIKAI GAZDASÁG – Féktelenül

A korábban közölt 6,9 százaléknál is nagyobb ütemben, éves szinten 7,3 százalékkal bővült az Egyesült Államok hazai összterméke a tavalyi utolsó három hónapban – derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium végleges jelentéséből. Ennél nagyobb növekedést utoljára 1984 első negyedében regisztráltak, akkor a mutató 9 százalék volt. A múlt év egészében az amerikai GDP 4,2 százalékkal gyarapodott, s így sorozatban harmadszor sikerült 4 százaléknál magasabb rátát elérni.

A növekedés elsősorban a lakossági kiadások erősödésének volt köszönhető, továbbá annak, hogy a számítógépes dátumváltás esetleges bonyodalmaitól tartva a vállalatok feltöltötték raktárkészleteiket. A fogyasztási láz a jelek szerint azóta sem hagyott alább: a legfrissebb kimutatás szerint februárban a lakossági kiadások 1 százalékkal nőttek a januári 0,6 százalék után, miközben a jövedelmek csak 0,4 százalékkal emelkedtek, sőt az adókat és az inflációt figyelembe véve az elkölthető jövedelem 0,1 százalékkal csökkent. A fogyasztási hitelek volumene rekordmértékben, 17 milliárd dollárral duzzadt. A személyi fogyasztási kiadások alapján megállapított inflációs mutató – az úgynevezett PCE-index – 0,4 százalékkal emelkedett januárhoz képest, de az ingadozó élelmiszer- és energiaárakat nem számítva éves szinten csak 1,6 százalékkal nőtt.

Ez utóbbi adat ellenére elemzők biztosra veszik, hogy a szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board (Fed) folytatni fogja a tavaly júniusban megkezdett szigorítási kurzust. Alan Greenspan Fed-elnök a kongresszus tagjaihoz írt nyílt levelében leszögezte, hogy aggodalommal figyelik a kereslet rohamos erősödését, s úgy látják, hogy az egyensúlytalanság és az ebből adódó inflációs veszély egyik fő oka a részvényárfolyamok gyors emelkedése. William McDonough, a Fed New York-i részlegének elnöke kijelentette: addig folytatják a hiteldrágítást, amíg nem érik el céljukat, a gazdaság lassítását. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik