Gazdaság

NOVOTRADE – Leporolva

Látványosan drágult a sok egyéb mellett a számítástechnikában is érdekelt magyar holding, a Novotrade részvénye a napokban. A kurzus március eleje óta 70 százalékkal erősödött, ám az is elmondható, hogy e növekedésből két napra 50 százalékos drágulás jutott, ami miatt a múlt hét keddjén, 2500 forintos árfolyam mellett felfüggesztették a papír kereskedését. Másfelől viszont minden jel arra mutat, hogy kizárólag a céggel kapcsolatos pletykáknak “felülő” befektetők vásároltak, s könnyen lehet, hogy éppen azoktól, akik egy ilyen “kreált marketinggel” akarták eladni a nehezen értékesíthető papírjaikat.

Az 1983-ban alakult részvénytársaság papírjait a bécsi tőzsdére első régióbeli cégként, s Budapestre is az elsők között vezették be 1991-ben. Mára viszont az elfeledettek közé kerültek a 798 millió forint jegyzett tőkéjű, 28 tagvállalatot magában foglaló holding részvényei. Azok közül ugyanis legfeljebb 2-3 százalék (azaz 15-25 millió forint értékű, 30-50 ezer darab részvény) forog közkézen, ez is zömmel a frankfurti, müncheni tőzsde szabadpiacán bukkan fel. Éppen ezért már egy pár százezer forintos Novotrade-csomagot sem könnyű Budapesten eladni – januárban és februárban például öt napon akadt csak üzletkötés a papírra, mindösszesen 3 millió forint értékben.

A forgalom megugrását, s az ezzel együtt járó árfolyam-növekedést így jobb híján az internetes tervekkel és a Tőzsdefórum nevű internetes lap befektetői fórumain megjelent pletykákkal magyarázzák a szakértők. Ám a cég vezetője cáfolta, hogy a fórumon híresztelt fontos bejelentés lenne készülőben, az internet felé nyitást pedig már tavaly nyáron meghirdették. A tőzsdén már-már varázsszóként ható elektronikus üzletben (e-business) jelenleg a Novotrade Sun-books és Androméda nevű leánycégei érdekeltek, az előbbi mint internetes könyv-nagykereskedést indító cég, az utóbbi pedig mint hardveres és szoftveres vállalkozás. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik