Gazdaság

JÓ ADÓZÓK – Takarékos állam

Biztatóan alakult az államháztartás mérlege az év első két hónapjában. Míg tavaly ilyenkor a kedvezőtlen körülmények miatt a tervezett éves összegnek már több mint 46 százalékát tette ki a deficit, most februárig a hiány “teljesítése” csupán 26,3 százalékra rúgott. A 114,4 milliárdos hiányból a központi költségvetés 95,1, a tb-alapok pedig 25,4 milliárd forint erejéig vették ki a részüket, míg az elkülönült állami pénzalapok 6,1 milliárd forinttal javították az egyenleget.

A javulás főleg a fogyasztáshoz kapcsolt adóknak köszönhető, utóbbiak 4 százalékponttal haladták meg a tavalyi értéket, s e forrásból az éves előirányzat 15,6 százaléka, 237 milliárd forint folyt be eddig a büdzsébe. Elemzők hozzáteszik, hogy a látványosan megugrott fogyasztás miatt az év hátralévő részében is várhatóak többletbevételek ebből a forrásból, így az esztendő végére ez lényegesen meghaladhatja a korábban várt értéket. A személyi jövedelemadók időarányosan alakultak, 117 milliárd forintot hozva ezzel.

Az agrártámogatásoknál februárig az éves előirányzatnak több mint 27 százalékát fizették ki. Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) költségvetésért felelős főcsoportfőnöke úgy nyilatkozott, hogy az igazán nagy probléma ismét a központi beruházásokkal van, hiszen ezek eddig 45 százalékkal maradtak el nominálisan az 1999-es értéktől.

A PM szerint az államháztartás hiánya márciusban még meghaladja majd az időarányos értéket, de az után – főleg a magas áfabevételeknek köszönhetően – a tervezett szerint fog alakulni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik