Gazdaság

HUMAN – Kiszáll a vagyonkezelő?

Megmozdult a már régóta alvó papírnak tekintett Human Oltóanyagtermelő és Gyógyszergyártó Rt. árfolyama. Múlt hétfőn és kedden, a szokottnál lényegesen nagyobb forgalom mellett, a gödöllői társaság papírjainak kurzusa több mint 20 százalékkal, egészen 2795 forintig emelkedett.

Mint ismeretes, a vérkészítmények előállítására specializálódott gyógyszergyárban a privatizációt követően a kanadai Novopharm szerzett 55 százalékos részesedést. A társaság részvényeinek további 25 százaléka pedig még évekkel ezelőtt a tb-önkormányzatokhoz került. A Novopharm mint főtulajdonos – elővételi jogára hivatkozva – pert indított, s annak eredményeképpen a pakett visszakerült az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-hez.

A privatizációs szervezet tavaly ősszel kétszer is megkísérelte eladni a részvényeket, de a zártkörű pályázatokra nem érkezett elfogadhatónak tartott árajánlat. Eközben a gyár egyik tulajdonosa mégis változott, miután a magyar piacon a debreceni Biogal gyógyszergyár tulajdonosaként már jelen lévő izraeli Teva felvásárolta a kanadai Novopharmot, egyben megszerezve annak Human-részvényeit is.

Az amerikai piacon számottevő részesedésű izraeli cég számára a gödöllői gyár elsősorban talán a nemrégiben kifejlesztett rákellenes szer, a Taxalbin okán lehet érdekes.

A hirtelen tőzsdei felfutás megfigyelők szerint az ÁPV Rt.-nél lévő 25,25 százalékos részvénycsomag közeljövőben várható értékesítésével függ össze. Bár a névértéken 959,5 millió forintnyi pakett értékesítése csak akkor lenne a tőzsdei befektetők számára izgalmas, ha nem egyben történne. Magasabb likviditás esetén ugyanis talán az intézményi befektetők fantáziáját is megmozgatná a tavalyi számokkal kalkulálva 11-es P/E-mutatójú, de a rákellenes gyógyszer révén talán jelentős növekedés előtt álló társaság papírja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik