Gazdaság

A Kellogg és a géntechnológia

Biobiztonság címmel közöltünk cikket a génkezelt élelmiszerekkel kapcsolatos vitákról (Figyelő, 2000/6. szám). Az írásban megnevezett egyik cég, a Kellogg a témában január végén megjelentetett – az egyik nagy nemzetközi zöld mozgalom, a Friends of the Earth (A Föld Barátai) számára címzett – közleményének ismertetésére kérte szerkesztőségünket.

“A Kellogg tiszteletben tartja a fogyasztói értékítéleteket, s ezért az Európában forgalmazott reggeli cereáliáihoz nem használ fel semmilyen formában génkezelt kukoricát vagy szóját. Jelenleg például a társaság a szóban forgó, Európában értékesített termékekbe argentínai termesztésű kukoricát kever bele, s a jövőben is gondoskodik arról, hogy ezen összetevő garantáltan ne legyen génkezelt.

Jelenleg az egyéb gabona alapú reggeli élelmiszereink – mint például a Kellogg’s Pop Tarts, Rice Krispies Squares és Nutri-Grain Bars – olyan kukorica- és szójaszármazékokat tartalmaznak, amelyekhez a nyersanyagot cégünk a világpiacon vásárolja. Amennyiben ez a nyersanyagkeverék génkezelt elemeket is tartalmaz, azokat a feldolgozás során elkülönítjük, így ilyen összetevők nem kerülnek bele az Európában forgalmazott egyik termékbe sem.

A Kellogg jelenleg is azon fáradozik, hogy ezeknél a nyersanyagoknál garantáltan nem génkezelt terményeket szállítókkal kössön megállapodásokat, s a remények szerint az év végéig ezt a célt meg is valósítja.” –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik