Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Nem törtek át

A múlt hét közepén olybá tűnt, átviszi a tízezres lécet a BUX, az Egyesült Államokból érkező hírek azonban visszafogták a lelkesedést.

Nem honorálta az amerikai részvénypiac a múlt hét végén érkező, gyorsuló gazdaságról tanúskodó, negyedik negyedéves tengerentúli GDP-adatot. A piaci bizonytalanság a túlfűtöttségtől való félelemből táplálkozik, ami éreztette hatását a Wall Streeten, és a hazai tőzsdei eseményekre is szinte azonnal rányomta a bélyegét. Pénteken stabilan tízezer pont fölött állt az index, ám amikor a közel 6 százalékos amerikai növekedés és az ottani korrekció híre megérkezett, pillanatok alatt 300 ponttal zuhant a mutató, és így végül jóval az álomhatár alatt zárt. A bizonytalanság hétfőre sem múlt el, a tengerentúli korrekciós hangulattal párhuzamosan további 3 százalékkal, 280 ponttal esett a BUX értéke. Bár azt senki nem tudja, mennyire lesz tartós a pesszimista hangulat, Amerikában többen máris fél százalékpontos kamatemelés szükségességéről és jelentős fordulatról beszélnek.

Az elmúlt hét tendenciáit figyelembe véve a hossz nagy nyerteseit, a gyógyszerrészvényeket és a vegyipari papírokat viselte meg leginkább a piaci bizonytalanság. A még mindig nagy nyereséggel értékesíthető Egis például közel 13 százalékkal értékelődött le, árfolyama 12 ezer forint alá esett. Ennél szerényebb, 5-7 százalékos veszteséggel zárt a Richter és a két meghatározó vegyi papír. A TVK közgyűlésén történtek (pontosabban “nem történtek”) hatására a Mol kikerült a reflektorfényből, és 10 százalékos áremelkedésének egy részét le is dolgozta, legutóbb 5400 forint alatt fordult meg a virtuális parketten.

A borús befektetői hangulat az utóbbi hetek legsikeresebbjeit sem kímélte: a Matáv és az OTP is számottevően gyengült a hét elejére. Igaz, a hétfői 2010 forintos Matáv záróár, és az OTP 16 ezer forint feletti árfolyama még így is magasabb pár százalékkal, mint egy héttel korábban. A hét felfedezettje a stabil, jó osztalékot fizető Démász volt, miközben a múlt héten remekelő Fotex már nem sokkal lett drágább. A legrosszabbul most a Prímagáz teljesített, árfolyama 15 százalékkal értékelődött le. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik