Gazdaság

OTP – Kedvenc maradhat

A tavaly október óta bekövetkezett több mint 75 százalékos áremelkedés ellenére az OTP továbbra is az egyik legkedveltebb blue chip maradhat a piacon. A piac várakozásai egybecsengenek a bankcsoport vezetőinek terveivel. Eszerint csoportszinten 33 milliárd forintos, a banknak pedig 30 milliárd forintos nagyságrendű lesz az 1999-es nyeresége. A múlt hét utolsó napjain az OTP kurzusa jócskán meghaladta a 17 ezer forintot.

A drágulás magyarázatát főként a meglepő mértékű kamatcsökkentés hatásaiban kell keresni. Már a Credit Suisse First Boston (CSFB) két hete kiadott elemzése is figyelemre méltó ebből a szempontból, hisz megállapítja, hogy a 10 éves állampapír-hozamokon alapuló értékbecslés szerint a papírok “valós értéke” (fair value) csaknem 22,7 ezer forint. Ezt egy éves célárfolyamnak tartja a CSFB, amely a részvény minősítését vételről erős vételre változtatta. A papír méreténél fogva a nagybefektetők első számú célpontjai között van, de az említett eredményvárakozások is jót tettek, különösen annak fényében, hogy a napokban mind az ABN Amro, mind pedig a K&H bank rossz teljesítményről adott számot, ami azt üzeni, hogy az OTP egyeduralmát nagyon nehéz elvitatni. A bank emellett a lakossági üzletágban (például az új lakáshitelekkel) szintén erősíthet, ráadásul modern megoldások terén (telefonos, internetes bankügyintézés) is sikereket ért el.

Az egy éve még a spekulánsok egyik kedvencének számító OTP elsőbbségi részvények egy időre magukra találtak, mert elterjedt a hír: a bank átváltaná azokat. Az elsőbbségi végül nem drágult tovább, miután a bankvezetés cáfolta a törzsrészvénnyé alakításról szóló spekulációkat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik