Gazdaság

BANKÁR-STRATÉGIA – Eladták a Bank Centert

Kovács Gábor, a Bankár-csoport meghatározó tulajdonosa, a Bankár Holding vezérigazgatója a múlt héten jelentette be, hogy tavaly december közepén lezárult a Bank Center eladása. Az ügyletet némileg hátráltatták a sajtóban megjelent találgatások (Figyelő, 1999/40. szám). Mint kiderült, a Prudential-csoportban működő Pricoi befektetési alap volt a vevő a Bank Center két “Bankáros” tornyára is, csakúgy, mint az OTP közelmúltban eladott tornyaira. Az üzleten – ellentétben a korábbi várakozásokkal – nem veszített a Bankár, sőt a befektetett 5 millió dolláros tőkerészre vetítve még nyereség is maradt; a vételár üzleti titok.

Az épület eladásával mintegy 70 millió dollárral csökkent a Bankár 1998-ban még 100 millió dollárra rúgó hitelállománya. A csoport emellett hiánytalanul visszafizette a Reorg Apport Rt.-nek az oda a Postabanktól átkerült, összesen 5 milliárdnyi hitelének múlt évre esedékes részét, több mint 2 milliárd forintot. Amint azt Kovács Gábor is elismerte, a csoportnak azért kellett leépítenie előbb a 11 milliárdos vagyont kezelő Bankár Befektetési Rt.-t, majd a Bank Centert, mert kiszivárgott, hogy Postabankos hitelállománya a bank rossz hiteleit kezelő Reorg Apportba került át, így kényszerhelyzetben döntött a holding. Kovács ugyanakkor közölte, a Bankár 100 százalékig eleget tett a visszafizetési kötelezettségeknek, így tavaly a Reorg által beszedett 10,5 milliárd forint több mint 20 százaléka tőlük származik. Ezzel viszont le kellett állítani az akvizíciós politikát, és a törlesztésre kellett koncentrálni.

Az új stratégia része, hogy a Bank Center után az 1997-ben vásárolt MMG Automatika és a Bakony Művek is kikerül a csoportból. Az előbbit átszervezték, és a közeljövőben eladják a szépvölgyi úti ingatlanát; a bicskei üzemét épp egy vevőjelölt világítja át, a szekszárdi üzemet pedig két héten belül meghirdetik eladásra. Az MMG-hez hasonlóan az orosz válság által sújtott Bakony Műveknek sikerült új piacokat találni, ám azt is meghirdetik, méghozzá 2 hónapon belül. Emellett felmerült még a Telki Kórház üzemeltetési jogának eladása, ám itt az ingatlantulajdont megtartanák. Emellett az is elhangzott, hogy megfelelő áron akár a Sasad Rt. is eladó lenne, bár ennek csupán egyes részeire érkezett ajánlat.

“A csoport korábbi befektetéseinek szinte teljes leépítése nem jelenti a Bankár felszámolását, ám most nyugodtabb időszak következik” – hangsúlyozta Kovács. Az 1997-ben történt rt.-vé alakuláskor a cég saját tőkéje a 10 milliárd forintot közelítette, ami most nagyságrendekkel csökkent. Az üzlet azonban “megy tovább”, hisz a közelmúltban újra vásárolt a Bankár: félmilliárd forint értékben Budapesthez közeli földterületet vettek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik