Gazdaság

Kis hibák a nagyvilágból

FŰTÉS NÉLKÜL. A víz- és hőszolgáltatás korábban oly sokat emlegetett kimaradása csupán Dél-Koreában következett be. Szombaton körülbelül 900 lakás maradt fűtés nélkül Pyongchonban, egy Szöul melletti városban. A néhány órás kimaradást úgy tudták orvosolni, hogy a fűtésrendszert kézi vezérlésűre állították át.

KÁRTYAGONDOK. Az első millenniumi bomba Angliában robbant még december 30-án. A HSBC, az egyik legnagyobb brit bank által kibocsátott több ezer bankkártya-leolvasó gép képtelen volt felismerni a 2000-es dátumot. A hibára azért derült még szilveszter előtt fény, mert a HSBC által forgalmazott gép két dátummal dolgozik: az aktuális, illetve az öt nappal későbbi dátumot veti össze.

AKADOZÓ MŰHOLD. Franciaországban a Syracuse II. néven ismert katonai műholdas rendszer automata hibát jelző alrendszere romlott el, kijavítása (amelyhez a műholdat nem kell visszahozni a Földre) a hír vasárnap délutáni nyilvánosságra hozatalakor még folyamatban volt. A Syracuse II-n, az 1996-ban fellőtt négy műholdból álló rendszeren a hadsereg és a France Télécom osztozik. Igen jelentős rendszerről van szó, mert ez a legfőbb kommunikációs csatorna a vezérkar és a Koszovóban állomásozó francia haderő között.

KÉMKIMARADÁS. Két-három órányi kimaradást tapasztaltak egy műholdas kémrendszerben – hozta nyilvánosságra a Pentagon, amelynek szóvivője jelentősnek minősítette a meghibásodást. A greenwichi idő szerint pontosan 0 órakor beállt probléma a Földön jelentkezett, ugyanis a műholdak által küldött adatokat feldolgozó rendszer mondta fel a szolgálatot. Néhány órás kiesés után a rendszert egy hasonló, de kisebb kapacitású tartalék szisztémával váltották fel, amely több mint egy napig helyettesítette az eredetit. Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint információ nem veszett el. A Pentagon egyébként 3,6 milliárd dollárt költött 2100 kritikus rendszerének átállítására.

ATOMGIKSZEREK. Hét amerikai polgári hasznosítású atomreaktorban kisebb, a dátumváltással összefüggő számítógépes hibákat észleltek, mikor az óra 2000-re fordult. Ezek nem érintettek semmilyen biztonsági rendszert, és gyorsan ki tudták javítani azokat. (Az Egyesült Államokban 103 működő atomreaktor van, amelyek az ország energiaszükségletének körülbelül 20 százalékát biztosítják.) Japánban két atomerőműben volt üzemzavar szilveszter éjszakáján, még vizsgálják, hogy vajon a meghibásodások a 2000. év beköszöntének tudhatók-e be. Az Onagava erőműben a hűtővíz hőmérsékletét ellenőrző rendszerben jelentkezett hiba, de sugárzó anyag nem került a külvilágba. Isikaván pedig a sugárzásmérő rendszer öt számítógépéből állt le kettő.

KOHÓBAKI. A világ bányái és fémipari üzemei közül mindössze a legnagyobb, a Rio Tinto Zinc (RTZ) számolt be kisebb Y2K problémáról. A brit-ausztrál cég új-zélandi kísérleti alumíniumkohójában észlelt időszakos, a termelést nem érintő meghibásodást.

TÉVES IDÉZÉS. Spanyolországban december végén egy férfi egy 1900. február 3-án elkövetett bűntett tisztázására kapott idézést a bíróságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik