Gazdaság

HORVÁT VÁLASZTÁS – Fölényes ellenzéki győzelem

Horvátországban hatpárti kormány alakul a hétfői parlamenti választások eredményeként – erősítette meg Zágrábban Ivica Racan, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke. A választásokon győztes szociálliberális-szociáldemokrata (HSLS-SDP) koalíció miniszterelnök-jelöltje azt mondta, e két párt a hétfői voksoláson harmadik helyen végzett a négypárti tömörülés tagjaival – a Horvát Néppárttal (HNS), a Horvát Parasztpárttal (HSS), a Liberális Párttal (LS) és az Isztriai Demokratikus Gyűléssel (IDS) – alakít kormányt. Racan szerint a választási végeredmények alapján valószínűleg kétharmad közeli többség lesz a parlament képviselőházában.

Racan megerősítette, hogy az eddigi ellenzéki pártok az alkotmány módosítását, a köztársasági elnöki jogkör csökkentését, a parlamenti irányítási rendszer kialakítását akarják megvalósítani, és ehhez konszenzust szeretnének teremteni a képviselőházban. “Nem akarunk koalíciót a Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ), de együttműködést szeretnénk az eddigi kormánypárttal a kulcskérdésekben” – mondta.

Reményét fejezte ki, hogy két héten belül összehívhatják az új összetételű parlamentet, és februárban már minden hatalmi szerv megkezdheti működését. Felszólította a Franjo Tudjman alapította, s közel egy évtizedig élvezett hatalmi pozícióját elvesztő HDZ-t, hogy járuljon hozzá az ország demokratizálásához, békésen adja át a hatalmat.

A szociáldemokrata politikus mindehhez megnyugtatásként hozzátette: a vesztes párt néhány vezetőjének eddigi nyilatkozata ebbe az irányba mutat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik