Gazdaság

DANUBIUS – Feledhető évad

Gyenge évet zár a Danubius Rt., mert a koszovói háború miatt a főszezonban jelentős bevételkiesést szenvedett el. Az utószezonban némileg összeszedte magát a társaság, ám az utóbbi erős néhány hónap sem tudta kompenzálni a nyári pangást. Emellett az sem kedvezett a Danubiusnak, hogy az euró jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Emiatt is csökkent a cég forintra átszámolt bevétele, hiszen a szállodalánc euróban határozza meg árait. Az elemzők szerint az idén csak csekély árbevétel-növekedésre számíthat a társaság, s ez megmutatkozik a részvények tőzsdei árfolyamában is. A szállodákat működtető társaság árfolyama ennek ellenére túlságosan alulértékelt, például a cég ingatlanportfoliójához képest.

A papírok értékét azonban főként az befolyásolja, hogy a társaság nem eléggé jövedelmező, s a részvények közkézhányada is csekély.

Jövőre csak akkor várható nagyobb arányú bevételnövekedés, ha a vezetés jövedelmezőbbé teszi a társaságot. Ezt például néhány régi – a “HungarHotels-örökséghez” tartozó – szálloda eladásával már meg lehetne oldani. Vélhetően azonban nem kerül sor egyhamar a Danubius karcsúsítására, mert Bernard Schreier, a cég tulajdonosa ragaszkodik az ingatlanokhoz. Nagy kérdés, hogy a társaság milyen ütemben újítja fel a szállodáit. A rekonstrukciókra az idén elkülönített 2 milliárd forintot jövőre mindenesetre megduplázzák. Ám még ez is csak egy-két szálloda újjáépítéséhez elég.

A Danubiusnak rövid távon komoly konkurenciát teremt, hogy körülbelül tíz új 4-5 csillagos szálloda épül Budapesten. Hosszabb távon azonban ez előnyös is lehet, hiszen a luxusszállók tarifái felnyomják az alacsonyabb kategóriás hotelek árait is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik