Gazdaság

EGIS – Újra felfedezve

A hétfői kereskedés során 9300 forintos csúcsáról csaknem 600 forinttal esett vissza az Egis árfolyama azután, hogy az előző héten – több mint 12 százalékos emelkedéssel – 9040 forinton zárta a kereskedést. Elemzők szerint a korábbi jelentős megugrás elsősorban annak volt köszönhető, hogy a magyar piacon ismét aktívvá vált külföldi alapok “felfedezték”: az úgynevezett blue chipeken – azaz a Matávon, az OTP Bankon és a mostanában “átpolitizáltnak” tartott Molon kívül – vannak jelentősen alulértékelt részvények a középkategóriában is. Az Egis mellett az elmúlt hét felfedezettjei között a BorsodChem és a Danubius említhető.

A kőbányai gyógyszergyár ebben az évben jelentősen megugró nyugati gyógyszereladásaival, s még inkább hatóanyagexportjával hívta föl magára a figyelmet. Sikeresnek tűnik a társaság vezetése által kidolgozott stratégia, amelynek célja, hogy a gyár a generikus gyógyszerek piacán nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában, sőt Észak-Amerikában is jelentős pozíciókat szerezzen. A generikus, azaz lejárt szabadalmú termékek alacsonyabb kutatás-fejlesztési ráfordításokat igényelnek, a piacra lépés azonban kockázatosabb. Stabil piaci részesedés birtoklása esetén azonban az “életciklusuk” második felében lévő termékek is jelentős profitot hozhatnak.

Az oroszországi eladások csökkenését teljes mértékben ellensúlyozó nyugati exportnak köszönhetően, az Egis idei nettó eredménye várhatóan jóval meghaladja a 6 milliárd forintot, szemben a tavalyi, valamivel 5 milliárd alatti megfelelő adattal. Dzsubák Attila, a Procent elemzője a jövő évre 10 százalékos eredménynövekedést vár. E szakértő – az általa prognosztizált 6,85 milliárdos 2000. évi nettó eredményt, 8700 forintos tőzsdei árat, s a több pénzügyi mutató alapján más szektorbeli cégekkel való összehasonlítást figyelembe véve – már csak néhány százalékosnak tartja az Egis alulértékeltségét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik