Gazdaság

Önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetések kedvezménye

Akinek a nyugdíjkorhatárhoz kevesebb mint 10 éve van hátra, mindenképpen érdemes minél több pénzt önkéntes nyugdíjpénztárba tenni. De a középkorosztály sem jár rosszul az önkéntes nyugdíjpénztárral, hiszen kimagasló adókedvezménnyel jutalmazza az ily módon takarékoskodókat az állam. Egy dinamikus, saját dolgait menedzselni képes, tőzsdézni ráérő fiatalembernek viszont inkább a befektetési adóhitelt ajánlatos igénybe vennie.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéshez kapcsolódó 50 százalékos adókedvezményt már csak azért is érdemes decemberben is kihasználni, mert januártól 30 százalékra csökken ez az arány. Éppen ezért a rendszeresen fizetett díj mellé egyszeri befizetéseket decemberben is lehet még tenni. (Erre egyébként “élelmesebb” pénztárak kitöltetlen csekk küldésével fel is hívták meglévő tagjaik figyelmét.) Jelenleg már közel 1 millió pénztártag csökkentheti ily módon adóját.

Igénybevételének feltételei

A magánszemély tag befizetése, a munkáltató hozzájárulása, valamint az egyéni számláján jóváírt támogatói adomány együttes összege után vehető igénybe

Mértéke

Kiegészítő nyugdíjpénztár esetében a befizetett összeg 50 százaléka

Kiegészítő egészségpénztár, valamint kiegészítő önsegélyező pénztár esetében a befizetett összeg 25 százaléka

Maximális értéke

Legfeljebb összesen 100 ezer forint, illetve akik 2020 előtt mennek nyugdíjba, azoknál 130 ezer

Kihasználásához szükséges maximális összeg

200 000, illetve 260 000 forint

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik