Gazdaság

A MAGYAR POSTA VEZÉRIGAZGATÓ-HELYETTESE – Hálózatépítő

A technikai fejlődés kötelezővé teszi a posta számára, hogy lépést tartson a korral - mondja Nagy Róbert a gyökeres megújulás elején álló Magyar Posta vezérigazgató-helyettese. Munkatársai szerint a szó legjobb értelmében vidéki: fantasztikus nyitottsággal, bizalommal, elszántsággal fogott hozzá a vállalat informatikai átalakításához.

Több mint egy hónappal Krupanics Sándor távozása után sem töltötték be véglegesen a Magyar Posta megüresedett vezérigazgatói posztját. Azt beszélik, a szék egyik várományosa a jelenlegi informatikai és logisztikai főigazgató, egyben vezérigazgató-helyettes: Nagy Róbert. Mint azonban elmondta, nem tud arról, hogy esetleg őt kérnék fel a cég vezérigazgatói posztjára, de támogatói persze vannak, és volt munkahelyén, Szegeden is úgy vélik, ő lenne a legjobb a tisztség betöltésére. Azt mondják, Nagy Róbert az egyik legalkalmasabb vezető az “építkezés” idején, mert az a típusú ember, aki csapatban dolgozik, kiáll a munkatársaiért, s mindig a tárgyalásos megoldásra, egyezségre törekszik. Munkatársai szerint a szó legjobb értelmében vidéki: fantasztikus nyitottsággal, bizalommal, elszántsággal vette át egy évvel ezelőtt a vezérigazgató- helyettesi posztot, s szótárában gyakran előfordul a feltétel nélküli bizalom kifejezés. Az Integrált Posta Hálózatról alkotott koncepciója mindenki számára világos és érthető. Úgy véli, a beruházás után a posta előtt új lehetőségek nyílnak meg.

Volt szegedi közvetlen munkatársai szerint sokat dolgoztatta a beosztottakat, de közben maximálisan elismerte, megbecsülte a munkájukat.

Tavaly decemberi vezérigazgató-helyettesi kinevezése egybeesett azzal, amikor kiderült, hogy a cégnél szervezeti átalakításra is szükség lesz; szóba került a szegedi igazgatóság megszüntetése is. Mindenesetre Nagy Róbert lett a felelőse a postánál folyó informatikai átalakításnak. Talán azért, mert már a 20 évvel ezelőtti diplomamunkájában is foglalkozott a számítógépes hálózatok alkalmazásával, vagy talán azért, mert Szegeden a posta számítóközpontjában kezdte, s ott lett vezető. Szerinte az informatika nemcsak a távközléssel és médiával, hanem a logisztikával is “összenőtt”. Szakmai pályafutása során egyébként informatikai, számítástechnikai, közgazdasági, számviteli, munkaügyi, távközlési, szervezéselméleti, operációkutatási, sztochasztikus szimulációs tapasztalatokat is szerzett.

Nagy Róbert szerint a Magyar Posta a siker kapujában áll. Február óta folyik a vállalat informatikai rendszerének gyökeres átalakítása. A jövő év végéig 1200 hivatalt kapcsolnak az országos adathálózatra, aminek révén könnyebbé és gyorsabbá válnak a postai műveletek. A Magyar Posta számára az egyetlen fejlődési lehetőség a logisztikai vállalattá alakulás maradt, így elengedhetetlen, hogy a cég komoly számítógépes adathálózatot hozzon létre. Ezért van nagy jelentősége az Integrált Posta Hálózat beruházásának. A cég a jövőben a lakossági szolgáltatás fenntartása mellett nagyvállalatokat igyekszik állandó ügyfelekként magához vonzani. Raktárakat kíván működtetni, s a multinacionális vállalatok csomagjait szeretné kézbesíteni, elosztani.

A beruházás még egy-másfél évet vesz igénybe, azt követően az összes hivatal, kirendeltség elektronizálttá válik – mondja Nagy Róbert. Állítja: az ügyfelek számára leglátványosabb előrelépésként megszűnnek majd a sorok. Az informatikai beruházásoknak köszönhető, hogy a hivatalokban kártyaleolvasó működik. Sőt, a hálózat lehetővé tenné azt is, hogy a mozgó postásokat mini-kártyaleolvasóval lássák el.

A vezérigazgató-helyettes szerint a technikai fejlődés kötelezővé teszi a posta számára, hogy lépést tartson a korral. Már elmúltak azok az idők – emlékeztet -, amikor a pénzküldeményeket fizikailag átutaztatták az országon, s a küldő által feladott bankjegyeket adták át a címzettnek. A készpénz esetében például számlára kerül az összeg, s az szinte azonnal megjelenik a címzettnél. A posta a beruházások végeztével a két üzletfél közötti megbízható harmadik partnerré kíván válni, amely mindenki számláját ismeri, ám senkiét sem adja ki. A cég igyekszik elébe menni az informatikai robbanásnak, bár szemmel láthatóan nem tart az internet térhódításától, az elektronikus levelek sokaságától. Nagy Róbert szerint az elsődleges cél, hogy a posta legyen az Országos Telematikai Közműhálózat végpontja, vagyis az áram, a gáz, a víz, s az egyéb közmű jellegű szolgáltatások igénybevételének mérését, a számlák borítékolását és kézbesítését e vállalat intézze.

Az internet – véli Nagy Róbert – rövid távon nem befolyásolja a postai forgalmat. Még jó néhány évig elegendő mennyiségű kézbesítendő levél és csomag lesz. Biztos bevételi forrást jelentenek továbbá a folyamatosan növekvő számú DM (direkt marketing) küldemények is.

Ám hosszabb távon jóval biztosabb bevételi forrásokat kíván szerezni a vállalat, ennek érdekében kell felépíteni a meglevő alapokra egy teljesen új szervezetet.

Amennyiben sikerül megvalósítani a terveket, a Magyar Posta a jövőben a legmodernebb európai postaszervezetek közé tartozhat, s mint ilyen, felveheti versenyt a multinacionális társaságokkal is. Jóllehet a postának két monopóliuma, a levelek és a postai utalványok kézbesítése továbbra is megmarad, a piacon mégsem tekinthető kizárólagos vállalatnak. Az utóbbi időben mind több kis futárszolgálat és nagy multinacionális csomagküldő jelent meg.

A cég egyik előnye egyébként az országos hálózatában rejlik. Minthogy a legnagyobb városoktól, a legkisebb falvakig képviselteti magát, a postai szolgáltatások területén ezért olcsóbb lehet, mint bármely más társaság.

Sokan az új lehetőségeket a távközlés területére való visszatérésben látják. Nagy Róbert kategorikusan cáfolja, hogy a szervezet ambíciói között szerepelne a távközlési piac, bár a társaság 10 százalékban tulajdonosa az újonnan indult 1800-as mobilszolgáltatónak. E tulajdonhányad révén a vezérigazgató-helyettes szerint elsődlegesen megrendeléseket remélnek. A posta szeretné borítékolni és szétküldeni a telefon-előfizetők számláit. Ezenkívül országos hivatali hálózatának felkínálásával járulhat hozzá a mobilszolgáltató sikeréhez. Ingatlanjainak tetejére távközlési antennák kerülnek majd, így a mobilszolgáltató hálózatának kiépítése és működtetése olcsóbb lesz. –

NAGY RÓBERT 44 éves, Szegeden született. Első diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerezte 1979-ben. 1984-ben ugyanitt szervező szakmérnöki oklevelet kapott. 1998-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem okleveles közgazdászává avatták. Angolul és németül beszél.

1979-óta a Magyar Postánál dolgozik. 1992-ig számítóközpont- és informatikai vezető a szegedi igazgatóságon. Tavaly decemberben lett a vállalat egészének informatikai és logisztikai főigazgatója, egyúttal vezérigazgató-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik